Pentru părinții care observă un comportament ciudat la cel mic apare în final și întrebarea – oare cel mic are autism? De obicei, primele simptome ale acestei tulburări pot fi observate în primul an de viață, dar asta nu înseamnă că autismul nu poate fi diagnosticat și la copiii mai în vârstă sau chiar la adulți. Dacă suspectezi că cel mic poate suferi de tulburare de spectru autist, citește cele mai frecvente 10 semne ale autismului.

Ce este autismul – definiție

Tulburarea de spectru autist (TSA sau autism) este o tulburare de dezvoltare neuronală care își manifestă simptomele pre-diagnostic în primii 2 ani de viață. Deși nu este o tulburare care poate fi vindecată, variază de la pacient la pacient, așadar și schemele de gestionare și abordare medicală și psihologică trebuie croite individual pentru fiecare pacient.

De obicei, părinții observă schimbări de natură comportamentală la cei mici sau observă deficite în comunicarea și relaționarea socială, precum și comportamente repetitive și de calmare.

Care sunt cele mai frecvente simptome de autism:

1. Întârzieri în dezvoltarea cognitivă

Copiii cu autism au unele întârzieri în a atinge anumite puncte de reper în dezvoltare – spre exemplu, până la vârsta de 6 luni nu schițează niciun zâmbet. Nu reușesc să facă contact vizual, nu pot înțelege instrucțiuni simple, nu se angajează în jocuri de fantezie (să pretindă că sunt doctori, spre exemplu), își pierd ușor skill-urile deja învățate.

2. Suprastimulare senzorială

Copiii și adulții cu autism sunt suprastimulați de zgomote, mirosuri, texturi sau simpla lumină.

3. Dificultate în comunicare

Spre vârsta de 12 luni – 1 an, un copil ar trebui să poată folosi cuvinte simple (precum „mama” sau „tata”) și să poată da din cap pentru a răspunde unei comenzi. Copiii cu autism au probleme în a comunica cu cei din jur și nu reușesc să mențină contact vizual.

4. Mișcări și comportamente repetitive

Specialiștii împart mișcările și comportamentele repetitive în două categorii – o categorie joasă (datul din cap, din picioare, jucatul cu anumite obiecte) și o categorie înaltă (interese intense și obsesii asupra anumitor subiecte particulare).

5. Dificultăți în situații sociale

Copiii cu autism tind să se izoleze în situații sociale – nu fac contact vizual, nu inițiază conversații și nici nu le pot susține. Sunt adeseori confundați cu copiii introvertiți.

6. Probleme cu schimbările majore

Persoanele care suferă de TSA simt nevoia unei rutine bine stabilite. Atunci când rutina le este deturnată devin foarte anxioase. Nici schimbările nu sunt confortabile pentru ele – o sursă reală de anxietate pot fi tranzițiile – precum începerea unui nou ciclu școlar.

7. Atașament pentru obiecte ciudate

Persoanele cu autism pot dezvolta interese supreme pentru cele mai banale lucruri – obiecte de decor, subiecte științifice foarte nișate șamd.

8. Dificultate în înțelegerea emoțiilor

O concepție greșită despre persoanele cu autism este că nu au emoții. Fals, au exact aceleași emoții și trăiri ca orice altă persoană, doar că fie nu reușesc să le exprime, fie nu le pot gestiona atunci când apar la cei din jur. Acest aspect îi poate face să reacționeze disproporționat la cele mai normale situații.

9. Insomnii

Au probleme în a adormi și menține un somn prelungit pentru cele 8 ore recomandate – ceea ce în schimb poate înrăutăți celelalte simptome de tulburare de spectru autist.

10. Dificultăți în gestionarea impulsurilor

Persoanele cu autism acționează conform dorințelor și impulsurilor fără să țină cont de implicațiile sociale ale unui asemenea comportament.

Un diagnostic de autism nu înseamnă neapărat o viață în izolare – multe persoane cu autism pot ajunge să trăiască vieți pline și împlinite. Cu cât diagnosticul este pus mai devreme, cu atât intervenția terapeutică poate avea mai mult succes.

Surse: nationalautismassociation.org, appliedbehavioranalysis.com

Cum pot beneficia de ajutorul unui psiholog?

Sunati la telefon 📞0742.17.38.22

Sau scrieti un email la ✉️ bogdana@mindinstitute.ro