Am raspuns invitatiei comunitatii „Parinti veseli si responsabili” de a raspunde intrebarilor legate de ce inseamna SCOALA ONLINE si cum pot parintii sa fie alaturi de copii . Urmareste videoclipul urmator pentru discutia completa:

In ce masura putem face loc scolii online in acest prezent?

Trebuie sa luam exact asa cum vin lucrurile, pas cu pas. In acest prezent, este o solutie alternativa la intalnirile fata in fata.

Cred ca in acest prezent putem sa ne bucuram si sa-i dam un oarecare loc, dar trebuie sa tinem cont de modul in care copiii raspund la acest instrument pentru ca nu toti copiii sunt la fel, nu se adapteaza la fel de usor la nou.

Nu toti copiii isi gasesc o maniera de comunicare sau relationare intr-o clasa online in care colegii nu mai sunt in lateral, ci sunt toti in fata: copilul e ca pe o scena si sunt 20 de chipuri care il privesc.

Cred ca e foarte important in contextul asta sa sa fim atenti la cum raspunde copilul nostru, la ce i se intampla.

Care sunt cele mai importante nevoi emotionale ale copilului?

Copiii au mare nevoie sa fie vazuti si auziti

Copiii au mare nevoie sa fie vazuti si sa fie auziti, iar in discutiile fata in fata e ceva ce se intampla oarecum, in mod natural.

Ma simt vazut si auzit cand sunt cu cineva langa mine, care ma numeste, care-mi atrage atentia…

Intr-un sistem online, nevoia aceasta a copilului e mai putin adresata: parintele e ocupat cu ce are el de facut, scoala online e focusata pe a urma curricula sau obiectivul respectiv de invatare si sunt niste nevoi ale copilului care nu sunt adresate.

Cum pot parintii sa faca mai usoara adaptarea copiilor la scoala online

Parintii pot avea tot felul de temeri care vin din dorinta lor de a-i sustine pe copii, de a-i ajuta

Parintii au foarte multe temeri in perioada asta legate de faptul ca copiii nu merg la scoala, nu mai performeaza, nu mai sunt stimulati, stagneaza, nu se mai dezvolta.

Punem foarte multa presiune pe noi ca parinti

Cand esti parinte, nu stii ce sa mai faci sa fie totul bine, dar, uneori, reversul acestei intentii este ca punem foarte multa presiune pe noi ca parinti.

Incepem sa citim foarte mult, sa cautam foarte multe informatii, multe sunt contradictorii, nu mai stim ce sa facem, e un stres foarte mare pe care il punem pe noi si pe care copiii il resimt.

Iar de multe ori se intampla sa punem un stres foarte mare si pe copil si-l obligam cumva sa participe la toate orele online, sa citeasca sau sa faca ceva si ii umplem foarte mult programul, in ideea de a nu se plictisi, de a avea activitati, de a fi stimulat, dar sa nu uitam ca suntem intr-o perioada de criza in care nu stim care e cea mai buna solutie.

Nimeni n-a trecut prin asa ceva. Nu exista studii care sa arate cum e bine, cum nu e bine. Un punct de reper pe care il putem avea in aceasta perioada e nevoia copilului de a fi vazut, de a fi auzit pentru ca asa se simte conectat la noi, se simte acceptat asa cum e, important, auzit.

E important ca cineva sa fie atent la cine suntem noi, ce e bine pentru noi, ce nu e bine pentru noi.

Ce putem face noi, ca parinti?

Pentru ca nu exista niciun studiu, ce putem face noi ca parinti e sa ne ascutim toate simturile, sa ne dam si un pic de timp, sa vedem ce efect are ce se intampla asupra copilului nostru si sa aducem flexibilitatea necesara pentru ca copilul sa se simta bine.

Poate o presiune pe care o putem ridica de pe noi ca si parinti este ca nu se intampla nimic daca in perioada asta are performante mai mici scolare sau daca invata din lucrurile formale mai putin.

Cu totii vrem binele copilui, inclusiv o meserie buna, sa fie linistit, pe plan financiar, si asa mai departe. De-aici e o framantare legata de scoala online: ce o sa se intample, cum o sa evolueze lucrurile, ce o sa invete, ramane in urma.

In realitate, aici exista studii, si ne putem baza pe asta: succesul in viata al unui copil si al unui om nu depinde de performanta scolara, ci depinde de calitatile lui sociale si emotionale.

In realitate, cu totii stim, daca ne gandim la viata noastra de adulti, cine are succes, cine se descurca bine la locul de munca. E cel care stie sa creeze relatii, sa raspunda la dinamicile sociale, sa aiba o anumita gestionare a propriilor emotii, sa stie cum sa puna problema. Asta ne ajuta foarte mult. Performanta scolara este un ingredient, dar nu este suficient.

In aceasta perioada putem sa avem grija de viitorul copilului ajutandu-l pe partea abilitatilor sociale si emotionale. Aici ne intoarcem la cealalta resursa, ca el sa fie auzit si vazut, deoarece asta ii da incredere in el.

Sfaturi pentru profesori

Profesorii sunt la mare incercare

E o experienta inedita pentru ei. Mi-ar placea si nu mi-ar placea sa fiu in locul lor. Mi-ar placea pentru ca e o experienta de dezvoltare foarte placuta, dar ca orice experienta de dezvoltare, e dureroasa.

E ceva foarte dificil pentru profesori, incepand de la chestii de logistica: ex. daca un elev are microfonul deschis si se aude pe fundal masina de spalat rufe, trece pisica si tot felul de evenimente domestice. Pofesorii sunt obisnuiti cu o anumita atitudine a elevilor la ora, cu o anumita forma de respect.

Sa incetineasca ritmul, inclusiv modul de a vorbi

Un lucru important este sa incetineasca ritmul, inclusiv modul de a vorbi.

Este acest decalaj de 1-2s care in realitate face foarte greu sa fie in timp real discutia si comunicarea. Sunt niste studii mai vechi care spun ca decalajul de 1-2s face ca interlocutorul sa para mult mai putin atent si mai neprietenos. Adica, eu intreb ceva si nimeni nu raspunde pentru ca la ei nu s-a terminat intrebarea mea. Totul trebuie sa se intample mult mai lent, mult mai lent si in termeni de asteptari.

Sa fie mai intelegatori cu ei insisi, sa-si adapteze asteptarile pentru mediul online

Profesorii trebuie sa fie mai intelegatori cu ei si sa-si adapteze asteptarile pentru mediul online.

Un lucru de care profesorii trebuie sa tina cont e ca pentru copii e un pic confuz.

Noi suntem obisnuiti ca acasa sa radem, sa ne jucam. In acest mediu, eu ma intalnesc cu doamna invatatoare si brusc trebuie sa am un set de abilitati care nu sunt deloc legate de mediul respectiv.

E un soc pentru profesori de a vedea alti copii.

Copiii nu mai au pauza in care alearga, rad cu ceilalti colegi.

Profesorii sa-i ajute pe copii sa se simta vazuti si auziti in aceste interactiuni online.

Multi dintre profesori ii numesc pe copii, sa raspunda, sau tot felul de interactiuni in care ei sa se simta cumva vazuti si auziti.

Conexiunea este foarte importanta pentru orice rezultat in interactiunile intre oameni

Inainte sa cerem ceva de la cineva, trebuie sa stabilesc o anumita relatie. Altfel, sa i-o cer pur si simplu, n-o sa functioneze.

Ce inseamna „Totul va fi bine” pentru Bogdana Bursuc?

Ce inseamna „Totul va fi bine” merge in directia asta: noi, ca si natura, vom gasi posibilitatea de a raspunde la nevoile noastre profunde si adevarate, indiferent ce obstacole, ce distanta sociala avem de infruntat, vom gasi o solutie sa raspundem la ceea ce e important pentru noi.

Se pare ca ceea ce e cu adevarat important pentru noi e sa avem un sprijin, sa nu se simtim singuri cand trecem printr-o anumita experienta, sa ne simtim intelesi, ascultati.