PUTEM PIERDE PROFIT DIN CAUZA PREZENTEISMULUI ?

Este prezenteismul o problema pentru companie ?

Prezenteismul este un concept nou, care permite investigarea cauzelor care conduc indirect la scaderea productivitatii si la pierderi de profit. Prezenteismul este evaluat prin inregistrarea numarului de ore in care realizarea activitatilor de munca este afectata de starea de sanatate emotionala a angajatului. Ca urmare, prezenteismul spune despre angajati ca starea lor de sanatate este afectata de probleme precum:  stres, depresie, anxietate, somatizari. Aceste probleme nu ii impiedica pe angajati sa vina fizic la servici, dar le afecteaza capacitatea de concentrare, de atentie si performanta in munca.Daca un angajat este prezent la locul de munca, nu inseamna in mod necesar ca este si productiv.

Putem identifica prezenteismul daca ne uitam la comportamentele angajatilor. Ce trebuie sa urmarim:

1. prima categorie de comportamente este reprezentata de munca excesiva, numarul de ore suplimentare de munca-statul peste program. Orele de munca peste program sunt adesea un simptom al prezenteismului, adica a faptului ca in timpul orelor de program angajatii nu pot lucra cu randament maxim si este nevoie sa ramana peste program; un alt motiv pentru care angajatii raman peste program este reprezentat de faptul ca acest comportament este intarit (angajatii care raman peste program sunt apreciati, sunt “vazuti bine”), in timp ce incheierea programului la timp este pedepsita prin ironii, sarcasme, amenintari etc. Cea mai raspandita pedeapsa de acest gen este eticheta negativa care se pune incheierii programului la timp – “sparge usa”.

2. a doua categorie de comportamente prin care putem identifica prezenteismul este reprezentata de randamentul scazut in munca, irascibilitate, neatentie crescuta: prezenta oamenilor la munca, in ciuda faptului ca nu pot avea performanta pe care o au de obicei ca urmare a straii de sanatate afectate: stres, anxietate, depresie, somatizari (ex. dureri fara cauza organica).

Zilele de munca pierdute din cauza orelor de prezenteism (este present la munca, dar nu munceste) sau a celor de absenteism (nu este present la unca) reprezinta totalul timpului de munca neproductiv. Acest timp de munca neproductiv genereaza costuri enorme pentru companie.

Principalele consecinte ale prezenteismului pentru companie sunt pierderile in productivitate si ca urmare in profit. Studiile arata ca 86% din totalul timpului de munca neproductiv este datorat prezenteismului. Costurile organizatiei se ridica insa daca se tine cont de faptul ca prezenteismul, spre deosebire de absenteism, implica remunerarea angajatului pe acea perioada si cresterea ratei erorilor in sarcinile de munca.

Cum se poate corecta prezenteismul?

Avand in vedere ca prezenteismul este efectul starii psihologice a angajatilor, acesta se poate corecta prin programe de imbunatatire a sanatatii psihologice a angajatilor. Aceste programe, numite si PROGRAME DE SANATATE OCUPATIONALA, au in principal trei obiective:

1. Audit al factorilor de risc psihosociali la locul de munca si a starii de sanatate psihologice a anagajatilor;
2. Servicii de asistenta psihologica pentru angajati
 care in scopul dezvoltarii de abilitati pentru protejarea/recuperarea sanatatii emotionale;
3. Dezvoltarea de politici interne de control al stresului si a factorilor de risc psihosociali la locul de munca.

Daca companiile care ofera locuri de muncă în Bucuresti sau in tara sunt interesate sa faca investitiile necesare pentru productivitatea si competitivitatea organizatiei, atunci sanatatea psihologica a angajatilor reprezinta un domeniu de investitii care asigura reducerea costurilor si cresterea rentabilitatii angajatilor.

Bogdana Bursuc, psiholog clinician , psihoterapeut.
www.mindinstitute.ro