Viaţa este uneori dificilă, iar o serie de situaţii precum divorţul, problemele în relaţiile personale, pierderea lucrurilor sau a persoanelor importante fac mult mai probabil ca oamenii să devină deprimaţi. Acestea sunt gândurile unor persoane care se simt deprimate:
„mă simt atât de simgur, nu mă mai vâd cu nici un prieten acum , cred că m-au abandonat. Nu mai este nici un sens să mai fac vreun efort … nu are nici un rost. Pur şi simlu mă urăsc”.
„Simt că îmi vine să plâng tot timpul. Sunt atât de obosit şi nimic nu îmi mai captează interesul.. de fapt nici nu mă mai apuc să fac lucrurile pe care ar trebui să le fac… nu mai pot să fac nici lucrurile de bază care par atât de simple pentru ceilalţi”.
Dacă ai avut şi tu astfel de gânduri este posibil să suferi de depresie. Depresia este o problemă comună, foarte frecventă. Multe persoane se simt deznădăjduite, triste, singure, fără speraţă, şi gândesc că nimic nu le poate ajuta. Persoanele care suferă de depresie se învinovăesc pentru tot ce li se întâmplă şi nu se gândesc că suferă de o boală. Ca urmare, nu se gândesc că au o problemă care are o rezolvare şi nu caută ajutorul.
Depresia ne afectează în mai multe moduri. Acestea sunt simptome ale depresiei:
- Cum ne simţim: trişti, vinovati, supăraţi, singuri (chiar dacă suntem în compania altor persoane), furioşi şi uşor iritabili chiar şi la probleme minore, plângem foarte mult sau nu suntem capabili să plângem când pare un eveniment cu adevărat trist sau dureros, ne pierdem plăcerea sa interesl în a mai face lucruri.
- Cum funcţionează corpul nostru: obosiţi, neodihniţi, ne simţim rău în special într-un anumit moment al zilei (de obicei dimineaţa), creştem sau scădem în greutate, avem dificultăşi de somn.
- Cum gândim: ne pierdem încrederea în noi înşine, aşteptăm ce este mai rău, nu avem nici o speranţă, suntem pesimişti, ne concentrăm greu, avem probleme cu memoria
- Cum ne comportăm: avem dificultăţi în a lua decizii, nu putem face lucruri care altădată ne păreau simple, nu mai facem lucrurile care altădată ne făceau plăcere.
© Bogdana Bursuc,
Psiholog Clinician, Psihoterapeut Cognitiv-Comportamental.