Concediile sau escapadele de weekend sunt văzute ca cele mai relaxante perioade ale anului, în care putem să evadăm de probleme şi griji. Unii dintre noi însă trăim nelinişte şi anxietate atunci când trebuie să călătorim, lucru care înlocuieşte tihna şi vacanţa cu stresul.

Multe persoane se confruntă cu această teamă şi nu se simt relaxaţi atunci când pleacă în concediu.

Motivele pentru care acest lucru se întâmplă sunt dintre cele mai diverse, precum frica de zbor, teama de a nu avea probleme la drum, de a nu ni se face rău, teama de a lasă casa goală etc. Cel mai frecvent, motivul neliniştii şi a stresului nostru legat de călătorie este reprezentat de îngrijorările pe care le avem legate de cum se vor desfăşura lucrurile.

teama-calatorieCe putem face când ne simţim temători şi neliniştiţi pentru a ne bucura de timpul liber?

Pasul 1: Să ne gândim care ar putea fi cauzele pentru teama noastră, să le conştientizăm! Trebuie să identificăm sursele înainte de a le gestiona.

Pasul 2: Să analizăm lista noastră de „lucruri îngrijorătoare” şi să ne gândim la modalităţi prin care putem să reluăm controlul asupra fiecărui element în parte. Adică să facem ceea ce putem face în următoarele 5 minute pentru a soluţiona problema identificată. Este bine să identificăm cât mai multe lucruri asupra cărora putem să deţinem controlul!

Pasul 3: Să acceptăm că există lucruri pe care pur şi simplu nu avem cum să le controlăm! Multe dintre îngrijorările nostre se referă la un viitor care nici nu s-a întâmplat încă şi care este posibil nici să nu se întâmple şi ca urmare nu putem controla. Dacă ne îngrijorăm mai mult, nu înseamnă că putem preveni ceva în viitor. Mai bine ne econimisim energia să rezolvăm situaţii dificile reale dacă se vor ivi mai târziu.

Pasul 4: Să învăţăm să reducem neliniştea prin modificarea respiraţiei în respiraţie abdominală! Aceasta este o respiraţie mai lentă şi mai puţin profundă, specifică situaţiilor în care ne simţim în siguranţă.

Pasul 5: Să ne îngăduim să avem o călătorie mai puţin perfectă! Este mult mai probabil să trăim stări de anxietate dacă ne aşteptăm să avem o vacanţă perfectă, pentru că nu vom putea niciodată să controlăm şi să luăm în considerare fiecare aspect. Să ne aducem aminte că dacă ceva nu este în regulă sau nu este aşa cum am planificat nu înseamnă neapărat că este rău sau nepotrivit.

Pasul 6: Să cerem ajutor de specialitate pentru tartamentul anxietăţii, dacă temerile sunt generalizate.