Noi toţi experimentăm emoţii puternice pe tot parcursul vieţii noastre: atunci când obţinem o promovare la locul de muncă, în ziua nunţii noastre, când se naşte un copil. Dar aceste momente produc sentimente temporare de fericire, iar experţii spun că acestea nu sunt suficiente pentru a atinge adevărata fericire.
Fericirea nu este doar o stare emoţională. Zeci de ani de cercetare dovedesc că fericirea îşi are rădăcina mult mai adânc. De fapt, ştiinţa arată că oamenii care sunt fericiţi trăiesc mai mult şi sunt mai sănătoşi. Vestea bună este că generarea de fericire este ceva ce putem face noi toţi, pentru noi înşine, indiferent de mediul nostru sau de genetica noastră.
Iată şapte moduri de a creşte satisfacţia vieţii tale spre fericire:
1. Începe prin a-ţi schimba atitudinea.
Un studiu de la Harvard University a arătat că optimiştii nu sunt doar mai fericiţi, dar pentru ei există cu 50% mai puţine şanse să sufere de boli de inimă, să facă un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Se pare că a-ţi păstra o perspectivă pozitivă oferă de fapt o protecţie împotriva bolilor cardiovasculare.
Ştiinţa nu oferă aceeaşi statistică pentru cei pesimişti. Aceştia au niveluri mai scăzute de fericire comparativ cu optimiştii şi sunt de trei ori mai predispuşi de a dezvolta probleme de sănătate odată cu înaintarea în vârstă, spun cercetătorii.
2. Învaţă de la oamenii care sunt deja fericiţi.
Danemarca a câştigat primul loc la „Eurobarometru” Comisiei Europene pentru bunăstare şi fericire în fiecare an, din 1973 încoace. Şi când Organizaţia Naţiunilor Unite a mers la vânătoare pentru a găsi cea mai fericită naţiune din lume, a clasat Danemarca pe locul 1.
Deci, ce îi face pe danezi să fie mai mulţumiţi de viaţa lor? Desigur, lucruri cum ar fi speranţa de viaţă, produsul intern brut şi o rată scăzută a corupţiei, ajută. Dar, potrivit „World Happiness Report” realizat de ONU, nivelul general de fericire în Danemarca are mai mult de a face cu generozitatea care este comună în rândul cetăţenilor, libertatea de a face alegeri de viaţă şi un sistem puternic de sprijin social.
3 . Echilibru între muncă şi viaţă
De asemena, danezii par să găsească un echilibru între muncă şi viaţă, ceea ce măreşte nivelul lor de fericire. Simplu spus: ei nu muncesc atât de mult. De fapt, o săptămână medie de lucru în Danemarca este de 33 de ore lucrătoare, şi doar 2% din danezi lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână.
Aproape 80% din mamele din Danemarca se întorc la locul de muncă după ce au un copil, dar îşi echilibrează timpul lor liber între familie, ora de fericire săptămânală cu prietenele lor şi participă la programele cluburilor din comunitate.
4. Concentrează-te pe experienţe.
Danezii acordă, de asemenea, o atenţie mai mică gadgeturilor şi mai multă atenţie construirii de amintiri. Studiile arată că oamenii care se concentrează pe experienţele de viaţă mai mult decât pe „lucruri”, au niveluri mai ridicate de satisfacţie mult timp după ce momentul experienţei a trecut.
Prea multe lucruri adesea tind să ducă la datorii, să nu mai vorbim de timpul şi stresul asociat cu menţinerea tuturor acestor gadget-uri, maşini, proprietăţi, haine, etc.
Cercetătorii spun că atunci când oamenii se axează pe experienţe, au un mai mare sentiment de vitalitate sau de „a fi viu” în timpul experienţei şi după aceasta. De asemenea, experienţele te aduc mai aproape din punct de vedere mental de oamenii din jurul tău, lucru care poate contribui la sporirea fericirii tale.
5. Construieşte-ţi reţeaua socială
Prin comportamentul simplu de a fi social, ai putea să-ţi încetineşti vârsta biologică. Cercetările arată că un sistem puternic de sprijin social poate prelungi telomerii noştri.
Telomerii sunt micile capace pe cromozomii din ADN, care indică vârsta noastră celulară. Potrivit experţilor, niciun prieten poate rezulta în telomeri mai scurţi, şi, ca efect, o viaţă mai scurtă.
Alte studii au arătat că singurătatea duce la rate mai mari de depresie, probleme de sănătate şi la stres. Să ai cel puţin un prieten apropiat pentru a-ţi creşte nivelul de fericire şi sănătate.
6. Oferă-te voluntar!
Oamenii care fac voluntariat sunt mai fericiţi cu viaţa lor decât cei care nu fac, în conformitate cu zeci de studii. ONU creditează chiar voluntariatul ca unul dintre motivele pentru care Danemarca este cea mai fericită naţiune din lume: 43% dintre danezi dăruiesc înapoi comunităţii lor, comparativ cu doar 25% dintre americani.
Bucuria de a-i ajuta pe alţii începe devreme. Un studiu realizat în 2012 a descoperit că preferinţa copiilor este către a dărui, nu spre a primi. Cercetătorii au evaluat două grupuri de copii mici cărora le-au dat gustări şi apoi au cerut unuia dintre grupuri să îşi dea gustările celuilalt grup. Copiii care au oferit gustările au arătat o fericire mai mare în privinţa împărtăşirii bunurilor lor, sugerând că acest gest a fost plin de satisfacţii din punct de vedere emoţional, spun cercetătorii. Experţii spun că suntem cu toţii în mod inerent plini de compasiune. Efectuarea de acte de generozitate, de timpul voluntariatului, cresc fericirea prin îmbunătăţirea sentimentului de comunitate, a scopului şi imaginii de sine.
7. Începe să râzi.
Cercetările arată că a râde nu este doar o dovadă de fericire, ci şi produce fericire. Când râdem, hormonii noştri de stres scad şi endorfinele noastre cresc. Endorfinele sunt aceleaşi substanţe chimice asociate cu starea de bine pe care o avem făcând exerciţii fizice.
Studiile arată că trupurile noastre nu pot face diferenţă între un râs fals şi unul real; vom obţine starea de sănătate şi într-un caz şi în celălalt. Astfel încât, poţi chiar să te prefaci până reuşeşti. Râzi în maşină, la duş, forţează-te să începi să râzi câteva minute în fiecare zi.
Resurse bibliografice: World Happiness Report 2013