Vine vara, anotimpul concediilor, al relaxării, al timpului liber. Dar nu numai…vara este și anotimpul tentațiilor, perioada în care ne dăm frâu liber, iar asta poate uneori să ridice probleme: o țigară de concediu, mâncare mai nesănătoasă. Este perioada în care cumva evităm să facem schimbări, întrucât vrem să fim ʺrelaxațiʺ. Iar renunțarea la fumat este în mod deosebit o schimbare pe care oamenii evită să o facă în astfel de perioade, mai ales dacă iau în considerare eventualitatea îngrășării.

14353863472da53f57
Persoanele care doresc să renunțe la fumat își ridică multiple semne de întrebare și nenumărate probleme, multe dintre acestea reprezentând în realitate modalități de negociere care cumva pot acționa împotriva deciziei de a renunța la fumat definitiv. Da, în anumite cazuri apare îngrășarea după renunțarea la fumat, însă…

Cât de justificată este teama de îngrășare și ce legături există între fumat și foame?
Există, într-adevăr riscul de a lua în greutate atunci când o persoană renunță la fumat, iar cauzele acestui ”efect secundar” sunt variate: de la mecanismul dependenței de nicotină în sine și până la nevoia psihologică de gratificare imediată. Studiile ne arată că 80% dintre persoanele care renunță la fumat cresc în greutate cu 2,3 până la 5 kilograme, însă doar 10% se îngrașă cu până la 10 kg. Aceste kilograme în plus care apar în majoritatea cazurilor, însă, reprezintă o revenire la normal și, mai mult, foștii fumători nu sunt mai grași decât persoanele care nu au fumat niciodată!

Așadar, există, din punct de vedere fizic, anumite modificări ce pot predispune la îngrășare, însă acestea afectează un număr mic de persoane, se reglează în timp și presupun o revenire la normal a organismului. Atunci când vorbim despre o creștere în greutate mai mare de 10 kilograme, vorbim despre mecanismele psihologice ale renunțării la fumat

Așadar, ce este de făcut? Cum menținem greutatea normală după renunțarea la fumat?

Iată 8 sugestii pentru a evita o creștere în greutate nefireasca:


1. Mănâncă inteligent! Dacă simți nevoia de ronțăit, pregătește mici gustări sănătoase pe care să le ai la îndemână: fructe și legume tăiate fâșii, bomboane și gume mentolate fără zahăr, alimente sărace în calorii. De asemenea, e importantă acoperirea tuturor grupelor alimentare și respectarea meselor principale ale zilei, pentru a diminua poftele pe cât posibil. Nu uita de lichide! Apa și ceaiurile își vor fi cei mai buni aliați.

2. Evită dietele! Renunțarea la fumat este îndeajuns de solicitantă, astfel că schimbarea radicală a regimului alimentar nu face decât să adauge un stres în plus și să scadă șansele de reușită. Consumul de prea puține calorii are efecte asupra organismului, iar senzația de foame poate fi confundată cu poftele specifice sevrajului, așadar înfometarea nu este o soluție.

3. Fă sport! Nu numai că mișcarea ajută la menținerea unei greutăți normale, ci și eliberează endorfine în corp, astfel diminuând drastic dorul de țigară. Stabilește obiective realiste în ceea ce privește mișcarea – poți începe cu plimbări, cu grădinărit, cu înot – alege acele activități care îți sunt plăcute!

4. Fii realist și blând cu tine însuți! Unele persoane care renunță la fumat se îngrașă, iar tu poți fi unul dintre ele. Este în regulă să îți dorești să controlezi greutatea, însă nu face din asta o chestiune de viață și de moarte – e ok să te îngrași la început, iar apoi să revii la normal!

5. Ocupă-ți timpul! Plictiseala poate fi un dușman atât al renunțării la fumat, cât și al mâncatului conștient. Este de mare ajutor să ai la îndemână o listă de activități pentru a-ți distrage atenția de la dorința de a fuma sau de a mânca.

6. Ține un jurnal nutrițional! Este importantă conștientizarea mâncatului haotic, iar notarea alimentelor consumate ne poate ajuta în acest sens, mai ales într-o perioadă stresantă precum cea a renunțării la fumat. Așadar, pentru a avea o perspectivă asupra obiceiurilor alimentare, este utilă notarea celor consumate în decursul zilei sau al săptămânii.

7. Creează-ți atitudinea spre un stil de viață sănătos! Este important sa ne creem o zonă de focus, formulând obiective de genul ʺÎmi doresc să trăiesc sănătos și pentru asta doresc să renunț la fumat/ să încep să fac sport/ să mănânc mai sănătos.ʺ În acest fel, încă din formularea obiectivului, mintea observă un beneficiu al schimbării și se produce un anumit mindset, o anumită atitudine.

8. Nu uita de motivul renunțării la fumat! Pentru a echivala riscurile cardiace ale fumatului strict prin îngrășare, o persoană ar trebui să se îngrașe cu cel puțin 60 de kilograme! Renunțarea la fumat îți poate aduce ani în plus, ani în care ai tot timpul să te preocupi de greutatea ta.