Despre emotii: Abilitati emotionale
Pentru optimizarea si mentinerea sanatatii tale emotionale acorda atentie, in fiecare zi, emotiilor. Sanatatea emotionala este rezultatul unui set de ABILITATI sau competente emotionale dobandite prin invatare pe parcursul vietii. Sa fii sanatos emotional inseamna sa fii autonom, sa ai abilitatea de a face fata la situatiile cotidiene de stres, sa recunosti si sa exprimi emotiile, sa interactionezi eficient cu ceilalti, sa fii autoeficient. Iata cateva lucruri pe care le putem face pentru a ne dezvoltaabilitatile emotionale:
1. Identifica propriile emotii si emotiile celorlalti!
Trairea emotionala se exprima prin manifestari fiziologice, compotamente si ganduri. De exemplu, „sunt bucuros – inima imi bate mai repede, zambesc, ma gandesc ca viata merita traita!”, „mi-e frica – imi transpira palmele, merg mai repede, cred ca ceva rau mi se va intampla.”. In recunosterea emotiilor accepta diferentele individuale in exprimarea emotiei.
2. Exprima-ti prin cuvinte emotiilor pozitive si negative.
Oamenii experientiaza foarte multe emotii de intensitati diferite. Pentru a le putea exprima adecvat este nevoie ca fiecare emotie sa fie recunoscuta si sa aiba un nume. De exemplu, cand cineva spune ca se simte bine simte de fapt, bucurie si entuziasm, satisfactie sau incantare. Cand cineva spune ca se simte rau se simte trist sau dezamagit sau ingrijorat sau ii este teama. Exprimarea adecvata a emotiilor presupune exprimarea prin cuvinte specifice a trairii emotionale din momentul respectiv.
3. Observa ca avem trairi emotionale diferite in aceeasi situatie.
Daca emotiile ar fi determinate de stimuli externi, atunci toti oamenii in aceeasi situatie, ar avea aceeasi emotie. Emotiile sunt determinate de modul in care interpretam o situatie si nu de situatia in sine. De exemplu, daca un coleg nu ma saluta, iar eu gandesc ca ma ignora, voi fi indignat. Daca, in aceeasi situatie, gandesc ca este suparat, voi merge sa-l intreb daca are nevoie de ajutorul meu.
4. Intelege cauzele emotiilor tale.
De exemplu, „Sunt nemultumit ca iubita nu-mi zambeste cand ne intalnim!”, nu reprezinta cauza reala a emotiei pentru ca nu toata lumea este nemultumita intr-o astfel de situatie. Cauza reala este faptul ca persoana si-ar dori foarte mult ca iubita sa-i zambeasca atunci cand se intalnesc, iar acest lucru nu se intampla. Numirea adecvata a cauzelor emotiilor ar fi „Sunt nemultumit atunci cand iubita nu-mi zambeste, pentru ca mi-as dori foarte mult ca ea sa-mi zambeasca atunci cand ne intalnim!”
5. Accepta atat experienta emotiilor placute, cat si a celor neplacute.
Exprimarea emotiilor neplacute sau negative faciliteaza mentinerea sanatatii emotionale. In mod frecvent, normele sociale incurajeaza blocarea sau contolul exprimarii emotionale. Insa, problema se pune cum sa ne exprimam emotiile, nu daca sa ni le exprimam. Emotiile negative au un impact negativ asupra sanatatii doar daca sunt de intensitate foarte ridicata si/sau de lunga durata.
6. Observa ca prin schimbarea trairii emotionale se pot schimba opinia, punctele de vedere sau deciziile unei persoane.
Opiniile, modul nostru de interactiune cu ceilalti sunt influentate de cum ne simtim in acel moment. De exemplu, daca primesti o invitatie in oras si esti esti deprimat, este mai probabil sa refuzi invitatia decat daca esti bine dispus.
7. Identifica rolul emotiilor in orientarea atentiei spre diferite activitati sau stimuli.
Emotiile ne ghideaza preferintele, optiunile sau performantele intr-un anumit moment. De exemplu, daca esti deprimat, te izolezi, nu te implici in activitati. Astfel, implica-te in dezvoltarea propriilor emotii care sunt autentice si iti ofera beneficii.
© Bogdana Bursuc, Psiholog clinician, Psihoterapeut,