BUNA DISPOZITIE, DIETA SI ALIMENTATIA
Cand mancam ceva care ne place, ne simtim bine, ne relaxam. Uneori dupa ce mancam alimentele preferate ne simtim vinovati sau ne simtim obositi si fara energie. Ce putem face pentru a minimiza efectele negative ale alimentelor asupra BUNEI DISPOZITII si a le maximiza pe cele pozitive?
CE DIETA ESTE POTRIVITA PENRU A NE MENTINE BUNA DISPOZITIE ?
In mod frecvent, putem observa ca modul in care ne simtim influenteaza alegerile noastre in ceea ce priveste DIETA, alimentele si bauturile pe care le consumam. De exemplu, cand ne simtim obositi sau nu ne putem concentra bem o cafea pentru a capata energie si a continua lucrul. Insa, relatia dintre ceea ce mancam si buna dispozitie functioneaza si in sens invers. Cand bem prea multa cafea (cantitatea identificata ca fiind prea multa variaza de la o persoana la alta) incepem sa ne simtim agitati, nervosi sau anxiosi, avem palpitatii.
In mod similar, de fiecare data cand bem sau mancam ceva, alimentele consumate au un efect asupra organismului si influenteaza modul in care ne simtim.
Cum influenteaza ALIMENTATIA SI DIETA BUNA DISPOZITIE ?
Alimentele afecteaza modul in care ne simtim prin intermediul „mesagerilor” biochimici din creier numiti neurotransmitatori. Cantitatea secretata a acestor neurotransmitatori influenteaza trairile noastre emotionale, gandurile si comportamentele. Neurotransmitatorii cei mai sensibili la cantitatea si tipul de alimente ingerate sunt serotonina, dopamina si norepinefrina.
Nivelul optim de serotonina asigura o stare de calm si relaxare. Serotonina in exces determina o stare de somnolenta si moleseala. Nivelul scazut de serotonina este specific starilor depresive si accentueaza dorinta de a consuma carbohidrati (biscuiti, cornuri, produse de patiserie). Aceasta nevoie accentuata de a consuma carbohidrati apare deoarece carbohidratii cresc nivelul de triptofan (un aminoacid) care stimuleaza secretia de serotonina in creier. Mentinerea nivelului optim de serotonina prin reglarea consumului de alimente reprezinta un factor protector pentru sanatatea emotionala.
Sursele optime de carbohidrati sunt cerealele integrale fara adaosuri de zahar sau grasimi animale (ex. painea integrala din grau, secara sau orz, cerealele integrale sub forma de fulgi, orezul brun si alte alimente obtinute din cereale integrale).
Dopamina si norepinefrina asigura un nivel crescut de energie si rapiditate in miscari. Cantitatea mare a acestor neurotransmitatori este specifica hiperactivitatii, starilor tensionate. Consumul de proteine stimuleaza secretia acestor neurotransmitatori in creier deoarece creste nivelul tirozinei (care are efect direct asupra secretiei de dopamina si norepinefrina). Sursele optime de proteine sunt carnea de pui, peste, produsele de soia, ouale.
CE DIETA ALEGEM PENTRU A NE MENTINE BUNA DISPOZITIE?
- Daca va simtiti obosit la scurt timp dupa masa, adaugati in meniul de pranz mai multe proteine sau incepeti pranzul cu proteine si continuati cu carbohidrati.
- Daca aveti probleme cu somnul la adormire si va simtiti ingrijorat sau nelinistit, adaugati in meniul cinei mai multi carbohidrati si reduceti proteinele.
- Substanta cea mai importanta pentru organism este apa. Multe substante necesare organismului sunt hidrosolubile si multe schimburi intercelulare sunt hidroelectrolitice. Se recomanda consumul de cel putin 6-8 pahare pe zi.
- Daca aveti modificari frecvente de dispozitie, reduceti consumul de cafeina si alcool deoarece cafeina are efect stimulant, iar alcoolul are efect depresant. De asemenea, aceste bauturi sunt diuretice si favorizeaza deshidratarea.
- Serviti la micul dejun alimente care elibereaza energie treptat. Aceste alimente sunt cele care nu cresc brusc nivelul glucozei in sange, adica alimente care nu contin zahar. Fluctuatiile nivelului glucozei in sange determina modificari ale dispozitiei precum iritabilitate, stari depresive, senzatie de oboseala, incapacitatea de concentrare. Ca urmare, se recomanda consumul de cerealele integrale. Spre deosebire de cerealele prelucrate prin procese tehnologice avansate, cerealele integrale furnizeaza organismului energie pentru o perioada lunga de timp si impiedica aparitia senzatiei de foame dupa o perioada scurta de timp de la servirea mesei.
- Grasimile nesaturate sunt esentiale pentru functionarea cerebrala si reglarea secretiei de neurotransmitatori. Aceste grasimi se gasesc in peste, uleiuri vegetale, nuci, migdale, alune. Grasimile saturate se gasesc in carnea rosie (vita, porc, oaie etc.), lactate si de aceea consumul acestor alimente nu este recomandat.
Putem incepe sa ne protejam sanatatea emotionala raspunzand la urmatoarea intrebare:
Exista un anumit tip de DIETA sau aliment pe care il mancati aproape in fiecare zi sau pe care il mancati in cantitati mari?La baza unei diete sanatoase care sa influenteze pozitiv starea emotionala sta o alimentatie diversificata, de-a lungul mai multor zile. Anumite alimente sunt consumate in cantitati mari de marea majoritate a oamenilor pentru ca ele sunt considerate sanatoase. Consumul acestor alimente trebuie redus pentru ca are efecte negative asupra sanatatii prin limitarea consumului unei varietati mai mari de alimente.
Fiecare masa sau gustare influenteaza modul in care ne simtim, nivelul nostru de energie, trairile emotionale. Ultima gustare inainte de a merge la culcare ne influenteaza calitatea somnului din timpul noptii si ca urmare eficienta in munca, apetitul, dispozitia emotionala, deciziile pe care le luam si comportamentele pe care le facem a doua zi.
Stiind ca de fiecare data cand alegem ce mancam sau ce bem ne influentam dispozitia emotionala si putem decide sa alegem in favoarea sanatatii noastre emotionale.