Cu fiecare an care trece, multi dintre noi ne transformam corpurile. Intrebarea este ce se intampla cu mintea noastra. Se transforma oare si ea? Sa facem ceva pentru starea noastra de sanatate mentala este un obiectiv la fel de important ca acela de a avea grija de starea noastra de sanatate fizica. Dar sa indeplinim acest obiectiv nu tine doar de schimbarea modului de a gandi, ci uneori si de schimbarea modului in care vorbim. Felul cum vorbim altora sau noua insine are un imens impact asupra modului in care ne simtim.

expresii-viata

Iata cateva cuvinte pe care le potem folosi pentru a ne schimba stilul de viata:

1. Te rog

Din cele mai vechi timpuri acestea sunt cuvintele cele mai simple si cele mai manierate care genereaza in mod sincer un raspuns. Sunt multe beneficii atunci cand practicam bunele maniere. Oricui ii place mai mult sa fie rugat si in plus este mai probabil sa raspunda pozitiv atunci cand este solicitat intr-un mod dragut. Aceasta este puterea lui “te rog”.

2. Pentru ca

Este un cuvant simplu care ne-ar putea ajuta sa obtinem mai usor ceea ce ne dorim. Potrivit cercetarilor cei care argumenteaza cu “pentru ca ” intr-o propozitie primesc cu o probabilitate mai mare raspuns la cererea lor, decat cei care nu fac acest lucru. De exemplu, cand la job stam la coada la copiator si ne bagam in fata spunand: “Scuza-ma am cinci pagini. Pot sa folosesc copiatorul, pentru ca sunt grabit?”, avem mai multe sanse sa ni se permita, decat daca nu am motiva cu “pentru ca”. De ce ? Pentru ca asa zic studiile.

3. Multumesc

Conform studiilor doar 1/3 dintre oameni pot accepta un compliment cu deschidere. Multi dintre noi nu ne simtim confortabil atunci cand primim complimente, ca urmare raspundem prin autoironie sau autominimizare, anihiland o declaratie autentica. Daca spunem “Multumesc”, nu doar apreciem cuvintele frumoase pe care tocmai le-am primit, ci eventual, incepem sa le credem chiar si noi insine.

4. Cum te pot ajuta?

In cazul in care cineva trece printr-o perioada grea, uneori cel mai bun suport pentru el este doar  sa ne oferim prezenta. Daca dorim sa ajutam cu adevarat pe cineva, tot ce putem face este sa ne intrebam pe noi insine daca putem fi suportivi intr-un mod care sa ii permita celuilalt ne spuna prin ce trece si ce experimenteaza..

A ajuta pe altii ii ajuta nu doar pe ei, ci poate sa ne ajute si pe noi. Cercetarile arata ca a darui creste satisfactia de sine si ne da sens, in timp ce voluntariatul creste longevitatea.

5. Ma poti ajuta?

A cere ajutor, de asemenea are o mare valoare. Nu este nimic in neregula sa admitem ca avem nevoie de ajutor. In realitate poate fi chiar o experienta transformativa. Adesea, ne ingrijoram ca daca cerem ajutorul parem prosti sau neputinciosi, dar studiile arata ca atunci cand cerem ajtorul parem mai degraba competenti.

6. Sunt prea ocupat!

Acest lucru este foarte important. Anul care a trecut a fost pentru unii dintre noi mai aglomerat decat altadata, iar problemele noastre ne-au tinut departe de bucurie. Ar fi de preferat sa inceapa o noua epoca, cea a transmormarii mentalitatii de business , de la a face lucruri multe, cu putin somn si  multa agitatie, pentru ca in realitate nu exista nici o alta cursa, decat aceea in care alegem noi sa intram.  In 2015 haideti sa ne facem timp pentru noi, spunand “Sunt prea ocupat”.

7. Noapte buna

Aceasta fraza prin ea insasi nu este la fel de importanta ca atunci cand o spui. Un truc: spune-o de indata ce esti oboist. De asemenea, unul dintre primele lucruri pe care il neglijam este somnul, cand de fapt ar trebui sa fie o prioritate. Un studiu arata ca marea majoritate a oamenilor au nevoie de cel putin 8 ore de somn, iar un sfert dintre noi declara ca dorm mai putin de atat.

8. Nu vreau

Atunci cand suntem tentati de diferite lucruri, cum ar fi prajiturile, este util sa refuzam prin a spune “Nu vreau”, in loc de “Nu pot”. Un studiu arata ca oamenii care folosesc fraze precum “Nu vreau sa mananc prajituri” au control mai mare de sine decat  cei care spun “Nu pot manca prajituri”. Deci sa schimbam  “nu pot” cu “nu vreau” .

9. Imi pare rau

Pentru fiecare este dificil sa admitem atunci cand gresim, dar acest lucru imbunatateste foarte mult calitatea vietii noastre, ca sa nu mai vorbim de calitatea relatiilor noastre. Cercetarile arata ca vina ne poate impovara, deci mai bine sa lasam deoparte aceasta povara cerandu-ne scuze din suflet.

10. Nu

Putem face multe lucruri, dar nu chiar orice. Uneori este ok sa spunem „NU”, mai ales atunci cand suntem coplesiti, pentru a evita epuizarea. Uneori este important sa spunem”NU” si la lucruri bune, daca acestea stau in calea lucurilor care conteaza foarte mult, cum ar fi somnul, timpul petrecut cu copiii sau alte lucruri foarte importante pentru noi.
11. Ei… bine!

Nu orice iese asa cum ne-am planuit si asta e mai mult decat ok uneori.  Sa acceptam viata asa cum este in loc sa ne facem griji despre despre cum ar fi trebuit sa fie, poate sa ne aduca un sentiment de usurare. Stresandu -ne pentru lucrurile mici poate avea un impact negativ longetivatii si calitatii vietii nostre.

12. Multumesc pentru mesajul tau. Momentan nu sunt la birou.

Acest mesaj poate fi uneori vital pentru calitatea vietii tale. Statisticile arata ca suntem prea stresati si ca ne temem prea mult sa ne luam zile de vacanta.  Si de multe ori, ne predam neputionciosi  muncii si epuizarii. Sa ne planificam o vacanta, fie una adevarata, fie doar o vacanta de la email, poate sa ne reduca stresul si sa ne incarce bateriile. Deci sa punem mesajul automat pe email si sa avem grija de sanatatea nostra.

http://www.huffingtonpost.com/2014/12/28/phrases-change-your-life_n_6372404.html?utm_hp_ref=healthy-living