Toata lumea se simte sau trebuie sa se simta fericita de CRACIUN, nu este asa? ….  NU …

In aceasta perioada a anului oamenii din toata lumea se pregatesc pentru una dintre cele mai importante si fericite sarbatori: CRACIUNUL. Copiii se gandesc cu bucurie la aceasta zi deoarece abia asteapta sa deschida cadourile pe care le vor primi de la Mos Craciun; adultii sunt incantati de zilele libere de la munca, de petrecerile de Craciun, de timpul pe care il vor petrece cu familia, de atmosfera cu cantece si filme de Craciun; vanzatorii sunt entuziasmati pentru ca anticipa o crestere a vanzarilor si profit.

Toata lumea se simte sau trebuie sa se simta fericita de Sarbatori, nu este asa? NU!

Realitatea zilelor de Craciun este ca sunt prea multe de facut si prea putin timp, prea multe de cumparat si insuficienti bani, prea multe bunatati pe masa si insuficienta “vointa”. In acelasi timp, unii dintre noi traim in acest Craciun experienta fapului ca suntem departe de familie, ca nu avem persoana draga apropiata cu care sa impartasim sau nu avem prieteni si suntem singuri de Craciun sau desi suntem inconjurati de familie si prieteni ne simtim ca si cum am fi singuri. Cu cat incercam sa luptam mai mult cu aceasta realitate cu atat ne simtim mai tristi si mai deprimati.

Motivele pentru care apare depresia de Craciun sunt variate, incepand de la presiunea financiara, la tensiunile din familie sau lipsa familiei. Cele mai frecvente motive pentru care ne simtim tristi, nemultumiti, nelinistiti, deprimati sau singuri de Craciun sunt:

1. Craciunul aduce cu sine presiunea de a te simti intr-un anume fel,“Nu ma simt asa cum ar trebui sa ma simt”: se aude muzica vesela, totul este frumos decorat, ca si cum cu totii ar trebui sa ne simtim fericiti, pana si urarea este de Craciun Fericit. Presiunea de a ne simti intr-un anume fel de Craciun si faptul ca nu ne simtim asa cum ar trebui, ne face sa ne intristam.

Ce este de facut?
  Este in regula sa simti ceea ce simti. Ori de cate ori apar, emotiile noastre au sens; spun despre nevoile noastre, despre ceea ce este important sau valoros pentru noi, de aceea ele nu pot disparea pur si simplu. Nu le-am mai avea doar daca ce este important sau valoros si-ar pierde brusc importanta sau valoarea.

  Daca nu te simti fericit sau asa cum crezi ca ar trebui sa te simti, nu te lupta cu tine insuti. Valideaza ceea ce simti si aminteste-ti ca emotiile, oricat de neplacute ar fi sunt temporare. Cu cat incerci sa scapi de ele sau sa le indepartatezi, cu atat se inrautateste situatia.

  Aminteste-ti ca, indiferent care sunt planurile sau dorintele tale, simplul fapt ca a venit Craciunul nu ia cu mana sentimentul de singuratate, tristete, furie, neliniste, teama etc.

 2. Standarde nerealiste:“Totul trebuie sa fie perfect … macar azi pentru ca e Craciunul”Cu totii ne gandim la Craciun ca la o zi in care dorintele devin realitate, insa presiunile pe care le punem asupra noastra ne schimba dispozitia si devenim mai irascibili, mai nelinistiti, avem dureri de cap, insomnii sau chiar conflicte cu familia.

Ce este de facut?

  Stabileste-ti obiective realiste; nu iti propune foarte multe de facut, deoarece asta conduce la epuizare si ca urmare la irascibilitate, deprimare; nu avea asteptari prea mari de la tine in scurtul timp care va fi la dispozitie; cu siguranta nu toate lucrurile vor iesi asa cum vrei, pentru simplu motiv ca uneori nu avem control complet asupra lor si sunt multi factori externi care intervin;

  Deleaga cat de mult posibil si pretuieste timpul personal. Oamenilor le place sa ajute si sa fie implicati. Nu fa totul singur; oboseala si suprasolicitarea iti vor modifica in rau dispozitia. Cu cat alegi sa faci mai putine, cu atat vei avea mai multa energie pentru lucruriile cu adevarat importante: familie, prieteni.

  Fii flexibil, nu gandi in termeni absoluti – “Totul sau nimic”. Nu esti foarte bine pregatit pentru Craciun sau deloc, nu esti cel mai bun sau cel mai prost bucatar, nu esti cel mai bun parinte sau cel mai rau. De cele mai multe ori lucrurile se petrec pe un continuum si exista intre cele doua extreme. Sansele de a fi mai satisfacuti si mai linistiti de Craciun cresc cu cat suntem mai mult intre cele doua extreme.

  Contruieste propriile traditii: familiile evolueaza si se schimba si ca urmare se schimba si traditiile. De exemplu, multe dintre noi suntem femei care mergem zilnic la munca si am avut sau avem o mama care a stat acasa sau care avea un program fix de 8 ore; in acest caz este util sa nu incercam sa reproducem exact Sarbatorile copilariei noastre, ci sa facem ceea ce putem face.

  Ofera-ti o pauza, mai ales atunci cand simti ca nu ai timp pentru ea: in timpul zilelor supraaglomerate, lasa jos ceea ce tii in mana – lista de cumparaturi, cea de-a treia cana de cafea, agenda, telefonul pe care tocmai urma sa-l folosesti – si stai in liniste 60 de secunde. Respira adanc si apoi reia actvitatea.

3. Presiunea financiara: “Trebuie sa gasesc cadoul perfect”. Una dintre bucuriile acestei perioade este sa oferi celorlalti cadouri. Faptul ca nu putem face acest lucru asa cum am vrea, din cauza limitelor financiare, ne face sa ne intristam si sa fim frustrati sau nemultumiti.

Ce este de facut?

  Creeaza un buget pentru cadouri si cumparaturi si respecta-l. Aminteste-ti ca Sarbatorile sunt in primul rand despre prezenta alaturi de ceilalti si nu despre pret.

  Planifica din timp cumparaturile si cumpararea cadourile. Pe ultima suta de metri s-ar putea sa fim nevoiti sa nu ne mai uitam la bani.

  Fii responsabil si protejeaza-te: nu inchide ochii data viitoare cand iti folosesti cardul pentru cumparaturi. Cheltuielile suplimentare de Sarbatori nu te deprima acum, dar vor pune o presiune suplimentara asupra ta in lunile care vor urma. Reconsidera cheltuielile excesive legate de cadourile de Craciun si practica simplitatea, creativitatea, dragostea si bunatatea.

4. Asteptarile fata de ceilalti:“Copiii trebuie sa fie foarte cuminti pentru a primi cadouri de la Mos Craciun”, “Ceilalti trebuie sa se poarte frumos, sa nu ne mai supere sau sa nu ne mai deranjeze, macar azi ca este Craciunul”. Asteptarile pe care le avem de la ceilalti sunt adeseori neimplinite. Uneori se intampla ca nici in ziua Sarbatorilor de Craciun acest lucru sa nu fie diferit.

Ce este de facut?
  Daca una dintre persoanele apropiate tie s-au comportant nepotrivit si te-a facut sa suferi, sansele cele mai mari sunt ca ea sa nu se schimbe. Daca stii la ce sa te astepti, este mai usor sa reusesti sa nu iei lucrurile personal si sa nu suferi. Daca situatia devine inconfortabila pentru tine, schimba contextul: iesi din casa, mergi la o plimbare, la un film, fa ceva care iti poate schimba perspectiva.

  Este util sa le spunem copiilor exact ce dorim sa faca si nu sa le spunem sa fie cuminti. De cele mai multe ori, ce inteleg ei prin cuminte este diferit de ce intelegem noi.

5. Sarbatorile de iarna sunt asociate cu ideea de familie si de a fi impreuna, “SUNT SINGUR”.De aceea multi dintre noi ne gandim de Sarbatori la realitatea vietii personale si mult prea frecvent gasim realitati precum departarea, singuratatea, instrainarea, divortul, moartea unei persoane dragi sau chiar amintiri din trecutul altor Sarbatori de Craciun. Ca urmare, ne simtim singuri, ne instristam, iar Sarbatorile isi pierd stralucirea.

Ce este de facut?
  Este firesc sa suferi daca nu esti impreuna cu cei dragi tie din cauza distantei. Planifica sa sarbatoriti din nou, atunci cand veti fi impreuna.

  Daca este primul an in care un membru drag al familiei nu mai este cu voi, onoreaza amintirea lui: alege un loc unde sa pui fotografiile lui, lumanari, aprinde-le in fiecare zi, permite-ti, sa plangi , sa iti amintesti, sa te vindeci.

  Centreaza-te pe prezent si nu te agata de trecut. Viata aduce schimbari si este natural ca aceste schimbari sa faca sarbatorile diferite de cum erau ele pentru tine.

  Schimba orientarea atentiei: atunci cand ne centram atentia pe noi, pe gandurile noastre si incercam sa raspundem la multe intrebari fara raspuns, ne deprimam. In aceste momente este util sa observam ca mintea noastra face din nou acest lucru si sa ne orientam atentia pe exterior, pe ceea ce vedem, auzim, mirosim, pipaim.

  Nu te astepta ca Sarbatorile sa fie exact asa cum au fost in cel mai bun an. Nu vor mai fi asa niciodata. Tu nu mai esti aceeasi persoana ca anul trecut si nici cei din jurul tau.

  Reconsidera traditia: contrar opiniei populare, in realitate nu exista reguli conform carora trebuie sa iti petreci sarbatorile; daca vechile traditii aduc amintiri triste, construieste unele noi. Ia initiativa si organizeaza un Craciun la tine acasa, invita oameni sa vina, daca ei nu te-au invitat.

  Structureaza-ti timpul: daca stii ca sarbatorile sunt un moment dificil pentru tine, planifica-ti timpul astfel incat sa scazi sansele de a te simti singur.

  Abordeaza situatiile si persoanele cu o atitudine de curiozitate si nu fa asumptii: daca ne gandim ca fiecare noua persoana o sa ne raneasca, asa cum a facut-o ultima persoana care ne-a ranit, riscam sa indepartam oameni care au multe de oferit ca parteneri de viata sau ca prieteni.

  Resemnifica Craciunul: am fost invatati sa gandim Craciunul si sa ne raportam la el ca la o sarbatoare de familie, cu atat mai mult cu cat toti din jurul nostru se strang si sarbatoresc in familie. Daca suntem singuri, iar acest lucru face ca Sarbatorile sa fie triste, ne ajuta daca regasim semnificatia originara a Craciunului si il punem pe Christos inapoi in Craciun.

  Daca consumi alcool, nu transforma asta intr-un prilej de excese, pentru ca alcoolul accentueaza starea de deprimare.

  Ai grija de tine: in loc de a planifica pentru “la anu’” lasatul de fumat, sportul sau slabitul, incepe sa faci aceste lucruri chiar de acum. Exercitiul fizic, reducerea consumului de zahar, grasimi si alcool au un efect foarte important asupra dispozitiei emotionale si reduc starile de deprimare.

  Ofera-ti compasiune si intelegere, apreciaza-te pentru ceea ce esti si accepta-te in intregime. Accepta imperfectiunile.

Va doresc un An Nou in care sa vi se intample cat mai multe lucruri bune!

Cu drag,
Bogdana Bursuc, 

Psiholog Clinician, Psihoterapeut