Când vine vorba de o căsnicie fericită, un nou studiu constată că, cu cât este mai mulţumită soţia de căsătorie, cu atât soţul este mulţumit de viaţa lui.

sotie-casnicie

Studiile arată că sunt posibile cel puţin două explicaţii pentru acestă realitate: când o femeie este mulţumită de căsătoria ei, ea tinde să facă mult mai multe pentru soţul ei, lucru care are un efect pozitiv pentru viaţa lui, în timp ce  bărbaţii au tendinţa de a exprima mai puţin cum se simt în relaţie, astfel încât acest lucru nu ajunge la soţiile lor.

Studiul examinează sentimentele personale ale ambilor soţi pentru a determina modul în care aceste aprecieri maritale influenţează bunăstarea psihologică a adulţilor ( pentru studiu au fost selectaţi addulţi de căsătoriţi de peste 30 de ani). În scopul evaluării calităţii maritale, celor implicaţi în studiu li s-au adresat mai multe întrebări, cum ar fi dacă partenerul lor de viaţă îi apreciază, se ceartă cu ei, le înţeleg sentimentele lor sau îi calcă pe nervi. De asemenea, ei au fost rugaţi să ţină jurnale detaliate despre cât de fericiţi au fost în ultimele 24 de ore făcând activităţi cotidiene cum ar fi să facă cumpărături, să facă treburi casnice şi să se uite la televizor.

În medie, cei implicaţi în acest studiu, au evaluat satisfacţia lor de viaţă în general la un nivel ridicat, de obicei 5 din 6 puncte – cu soţii evaluând căsătoria lor ceva mai pozitiv decât au făcut-o soţiile lor.  Rezultatele studiului arată că pentru ambii soţi, a fi într-o căsătorie împlinită, a fost legat de o mai mare satisfacţie de viaţă şi de fericire.

Studiul este important, spun cercetătorii, deoarece calitatea unei căsătorii poate afecta sănătatea şi bunăstarea oamenilor, pe măsură ce ei continuă să înainteze în vârstă.

Resurse bibliografice: Deborah Carr, Vicki A. Freedman, Jennifer C. Cornman, Norbert Schwarz. Happy Marriage, Happy Life? Marital Quality and Subjective Well-being in Later Life. Journal of Marriage and Family, 2014; 76 (5): 930.

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/09/140912134824.htm