Multe studii au relevant că oamenii căsătoriţi au în mod general un somn mai sănătos decât oamenii singuri, cu mai puţine probleme de somn, precum insomnia. Experţii cred că oamenii care trăiesc într-un cuplu tind să aibă rutine stabile de adormire-trezire şi se ajută să se regleze unul pe celălalt.
Cu toţii ştim însă că există cupluri cu programe de somn nesincronicizate. Cercetătorii au descoperit că soţii care merg la culcare la ore diferite raportează în mod semnificativ mai puţină satisfacţie în relaţie decât cei care au acelaşi program de somn. Ei au mai multe conflicte, petrec mai puţin timp în activităţi comune şi conversaţii serioase, şi au relaţii sexuale mai rar decât cuplurile cu program de somn similar.
Totuşi ce este pe primul loc – nepotrivirea de somn sau relaţia de proastă calitate? Răspunsul la această întrebarea ar putea depinde în funcţie de sexul dumneavoastră – dacă sunteţi bărbat sau femeie.
Într-un studiu publicat în anul 2010 în revista Psychosomatic Medicine, cercetătorii de la Universitatea Pittsburgh au urmărit 29 de cupluri heterosexuale pentru o săptămână, urmărindu-le calitatea somnului pe timp de noapte şi satisfacţia relaţiei lor pe timpul zilei.
Cercetătorii au descoperit că bărbaţii au raportat o statisfacţie mai mare a relaţiei după o noapte de dormit bine, în timp ce femeile au dormit mai bine pe timp de noapte după o zi în care au raportat o satisfacţie mai mare a relaţiei. De asemenea, femeiile au raportat o statisfacţie scăzută a relaţiei după o noapte în care ele şi partenerii lor s-au dus la culcare la ore diferite. Femeile sunt mai sensibile la suişurile şi coborâşurile relaţiilor, astfel încât femeile arată o legătură între funcţionalitatea relaţiei şi somn.
Aceste descoperiri ridică o întrebare: Dacă tu şi partenerul tău dormiţi în momente diferite, ar trebui să încercaţi să vă sincronizaţi?
Experţii spun că de multe ori partenerii împărtăşesc acelaşi model de somn. Oamenii au tendinţa de a-şi asocia programul cu cel al altor persoane, dar până la un punct: ciocârliile nu vor fi des prin baruri după miezul nopţii, nici bufniţele nu vor fi în zorii zilei în sală de gimnastică. De fapt, chiar nu este uşor să îţi schimbi ritmul de somn înnăscut. Preferinţele bioritmului sunt conduse genetic, în mare parte, astfel încât schimbarea poate fi un stres atât pentru ambele persoane cât şi pentru relaţia lor. Cei mai mulţi dintre noi îşi pot ajusta somnul un pic, în funcţie de nevoi, cum ar fi să ne trezim devreme pentru a ajunge la locul de muncă. Dar asta nu înseamnă că vom avea cantitatea optimă de somn.
Cuplurile care au un program de somn nepotrivit – şi o mulţime de abilităţi de rezolvare a problemelor – pot atinge satisfacţia în relaţie, spun cercetările.
Dacă modelele de somn diferite sunt o sursă de conflict, partenerii pot începe prin a se întreba dacă paşii simplii, cum ar fi minimizarea zgomotului şi a luminii, în timp ce celălalt doarme, vor ajuta. Experţii oferă un pas următor surprizator: Încercaţi să dormiţi separat.
Asiguraţi-vă că aveţi o conversaţie despre motivul pentru care credeţi că acest lucru ar putea fi un lucru bun. Unele cupluri ajung să doarmă separat din disperare, pentru că unul dintre parteneri nu mai doarme deloc. Dar nu există o conversaţie despre asta. Când se întâmplă acest lucru, celălalt partener se poate simţi abandonat. Bazaţi-vă decizia pe ce funcţionează cel mai bine pentru voi, ca şi cuplu, nu pe ce membrii familiei sau prietenii cred.
Dacă vă decideţi să dormiţi separat este important să se discute despre intimitatea fizică şi să se planifice modul în care se va evita pierderea ei. Specialiştii afirmă că momentul în care sunteţi treji în pat este de multe ori mult mai important decât timpul în care dormim.
Momentele de apropiere fizică şi discuţia din pat sunt importante. Nu sacrificaţi timpul de calitate a cupului înainte de culcare. Multe cupluri găsesc că timpul petrecut în pat este singurul timp pe care îl au să vorbească singuri. Veniţi cu un plan pentru atunci când veţi petrece timpul împreună în pat, inclusiv pentru atunci când veţi avea sex. Apropiere fizică, chiar şi non-sexuală, stimulează oxitocină, care reduce stresul şi favorizează apropierea.
Conservaţi mersul la culcare împreună ca rutină, pentru a putea menţine conexiunea fizică şi emoţională.
http://online.wsj.com/articles/couples-on-different-sleep-schedules-can-expect-conflictand-adapt-1410217854