Pentru majoritatea proaspetelor mămici, apariția unui copil vine la pachet cu o sumă de emoții puternice, de la entuziasm și bucurie la grijă, frică și chiar anxietate. Depresia postnatala, denumită adeseori și depresie dupa nastere, este un tip de depresie cu care se confruntă mulți părinți la apariția bebelușului.

Deși este mai frecventă la mame, cu 1 din 8 femei afectate, această afecțiune poate apărea și în cazul taților.

În articolul de mai jos vom explora împreună ce este depresia postnatala, vom afla cele mai frecvente cauze ale acesteia, și cum putem discuta despre depresia postnatala și cere ajutor dacă bănuim că ne confruntăm cu această afecțiune.

Cauzele depresiei postnatale

Cauzele depresiei post-partum sunt, de obicei, de natură emoțională și hormonală. Așa cum am menționat mai devreme, caruselul de emoții cu care se confruntă proaspăta mămică este în strânsă legătură cu noul rol pe care trebuie să și-l asume, dar are și un izvor de natură hormonală.

Scăderea bruscă a nivelului de progesteron și estrogen imediat după naștere favorizează apariția emoțiilor puternice. De asemenea, unii specialiști consideră că alăptarea poate reduce nivelul dopaminei, ce în schimb poate declanșa o serie de simptome ce pot conduce la depresie.

Pe lângă acești factori, intervin și factorii de natură socială și socio-economică, precum starea financiară precară, sarcina nedorită, absența partenerului sau sprijinului din partea familiei, evoluția unei boli, imposibilitatea de a alăpta sau stările depresive anterioare.

Simptome depresie postanatala

Primele zile de după naștere sunt asociate emoțiilor puternice. Cele mai multe femei se vor confrunta cu un cocktail de emoții, de la irascibilitate la teamă, până la extenuare, tristețe, dar și bucurie și împlinire. Această perioadă poartă denumirea de “tristețe după naștere” sau “baby blues” și este o perioadă perfect normală imediat după naștere.

Dacă simptomele se prelungesc însă peste aceste zile până la două săptămâni, este posibil să suferi de depresie post-partum. În mod obișnuit, simptomele sunt aproximativ aceleași la majoritatea mămicilor.

Depresia postnatala simptome:

 • Iritabilitate
 • Extenuare
 • Scăderea libidoului
 • Modificări bruște de dispoziție
 • Teama că nu te vei apropia de copil
 • Teama că îți vei răni copilul
 • Lipsa poftei de mâncare
 • Insomnie
 • Pierderea interesului față de orice activitate
 • Dificultăți de concentrare
 • Agitație excesivă
 • Lentoare
 • Epuizare psihică

De asemenea, când vine vorba de depresie postanatala simptome mai pot fi și din sfera vinovăției și inutilității sau inadaptării la noul rol de mamă. Multe femei cred că vor eșua în rolul de mamă și se simt copleșite de toate sarcinile care vin odată cu această nouă ipostază.

Tratamentul depresiei post-partum

Cu cât vei observa mai repede aceste schimbări de dispoziție și vei cere ajutor, cu atât șansele ca depresia post-partum să te afecteze pe tine sau bebelușul vor scădea.

Dacă ai trecut de primele săptămâni și simptomele tale încă persistă, este cazul să apelezi la ajutorul unui specialist. Cel mai indicat specialist este un psiholog depresie postnatala, ce te va ajuta să îți studiezi reacțiile și să descoperi cel mai bine ce funcționează în cazul tău.

El te va învăța cum să îți identifici emoțiile, cum să le gestionezi și îți va arăta tehnici de relaxare și respirație pe care să le poți face chiar tu acasă.

Dincolo de asta, te va pregăti pentru următoarele etape din viața de mămică, astfel încât să alungi temerile asociate noului rol și să te bucuri din plin de creșterea bebelușului tău.

Programează-te acum la o primă ședință online.

Sunati la telefon 📞0742.17.38.22

Sau scrieti un email la ✉️ bogdana@mindinstitute.ro