DE CE APAR PROBLEMELE EMOTIONALE
Similar vulnerabilităţii fizice, fiecare persoană are o vulnerabilitate emotionala sau psihologică care este dobândită. Oamenii nu se nasc cu această vulnerabilitate, ci o dobândesc prin învăţarea unor convingeri sau atitudini în urma interacţiunii cu ceilalţi şi a efectelor acestor interacţiuni. Vulnerabilitatea emotionala se referă la dezvoltarea unor convingeri precum:
- „trebuie să mulţumesc pe toată lumea”,
- „nu trebuie să deranjez pe nimeni”,
- „emoţiile trebuie controlate”,
- „dacă exprimi ce simţi eşti vulnerabil”,
- „este inadmisibil să fac greşeli”,
- „trebuie să fiu 100% sigur ca să pot merge mai departe, incertitudinea mă paralizează”,
- „ceilalţi sunt ostili şi se folosesc de tine”,
- „dacă ceilalţi nu se schimbă, eu nu mă pot simţi bine” etc.
Noi nu ne naştem având aceste convingeri sau gândind aceste lucruri, ci le învăţăm ca urmare a experienţelor de viaţă.
Aceste vulnerabilităţi emotionale, în prezenţa unor factori de risc psihosociali precum conflicte, presiunea timpului, suprasolicitări, schimbări brusce de situaţie, impredictibilitate, incertitudine, cresc probabilitatea dificultăţilor de funcţionare personală normală. Persoana nu se mai poate concentra, are emoţii intense greu de gestionat, apar sentimente de vină, de insatisfacţie personală, îngrijorări frecvente, iritabilitate şi comportamente agresive, dureri, consum de alcool, fumat sau mâncat execesiv etc. Aceste aspecte se referă la sănătatea emoţională sau mentală a persoanei, iar organul afectat în caest caz este creierul.
Pentru tratamentul problemelor de sănătate emoţională există două tipuri de terapie (http://www.nice.org.uk/ ): terapia medicamentoasă şi psihoterapia.
Psihoterapia este o formă de terapie psihologică sau de terapie verbală care oferă posibilitatea pacienţilor de a schimba modul în care se simt şi de a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii.