CUM PUTEM FACE CA DRAGOSTEA SA TRAIASCA PE TERMEN LUNG IN CUPLUL NOSTRU ?
Orice persoana care crede in iubire, isi pune adesea urmatoarele intrebari:
- Ce pot face in fiecare zi ca relatia sa fie mai plina de iubire si implinita?
- Cum pot sa ma asigur ca eu si partenerul meu vom continua sa ne apropiem sufletele si sa crestem impreuna?
- Ce pot face sa ma asigur ca relatia va trai pe termen lung?
Aproape toti stim ce inseamna sa ne indragostim. Stim cum este sa avem fluturi in stomac si respiratia taiata cand este sa ne intalnim cu cineva care ne place cu adevarat. Stim cat de incitant poate fi sa ne imaginam posibilitatea unui viitor impreuna cu persoana draga. Si stim ce inseamna sa investim convingerile si sperantele noastre in acea posibilitate. Cu toate astea, fiecare persoana care isi doreste sa fie intr-un cuplu plin de iubire se lupta cu neplacutul adevar ca visele despre iubire nu se implinesc mereu.
Unele cupluri reusesc sa stea impreuna pentru cateva luni, dar atractia initiala dispare, si nimic nu este de ajuns sa o inlocuiasca. Unele cupluri sunt impreuna pentru cativa ani inainte ca “lipiciul” sa cedeze. Multe cupluri se casatoresc, si multe raman casatorite – totusi unele din aceste casatorii nu sunt pe atat de iubitoare si imbucuratoare pe cat ar putea fi.
Aceasta pentru ca lucrurile mari ca dragostea si atractia si integritatea si implicarea asigura cadrul – cadrul necesar. Dar “lucrurile mici” sunt locul unde relatia noastra de dragoste prinde viata si sens.
FIECARE lucru mic dintr-o relatie are doua posibile rezultate:
- Poate consolida un sentiment de separare, indepartare sau…
- Poate consolida un sentiment de aparopiere, conectare.
Fiecare eveniment mic are greutatea lui emotionala. Un pic mai aproape sau un pic mai departe. Un pic mai mult iubitor sau un pic mai putin iubitor. Mai fericit sau mai putin fericit. Putin mai mult satisfacut, mai putin satisfacut.
Cea mai mare parte din grija reala pentru reatia noastra are loc in momentele mici si poate aparent nesemnificative. A-ti ajuta partenerul sa faca patul. A-l astepta pe partener cand acesta nu este inca gata de plecare. A da pe rand de mancare pisicii. A aduna rufele partenerului. Acestea sunt exemplele despre lucruri minuscule care pot avea un efect disproportionat de mare in experienta de zi cu zi a iubirii intr-un cuplu. Pentru ca fiecare din aceste mici momente ii spun partenerului tau, “Imi pasa de tine”.
CE PUTEM FACE PENTRU A AVEA GRIJA CA DRAGOSTEA NOASTRA TRAIESTE ZI DE ZI IN RELATIA NOASTRA ?
- Sa fim atenti!
Atunci cand dragostea, integritatea, implicarea sunt la locul lor, ne este usor sa ne relaxam si sa credem ca totul o sa fie bine, pur si simplu. Dar lucrurile mici reprezinta ceva foarte serios intr-o relatie – indeajuns de serios incat sa rastoarne lucrurile mari de-a lungul timpului. Asa ca este nevoie sa incepem sa fim atenti. Sa acordam atentie preferintelor, ingrijorarilor si temerilor partenerului noastru, oricat de mici ar parea ele. Sa ne punem in ton cu obiceiurile si programul partenerului nostru. Sa fim atenti la zonele comune in care mici conflicte pot aparea, ca bucataria, dulapuri, telefoanele si termostatele. Sa devim un expert in lucrurile mici din relatia noastra.
- Sa respectam realitatea partenerului nostrum!
Nu exista doua personae care au aceleasi lucruri mici, dar asta nu le face mai putin importante. Sa fim un mai bun partener de cuplu inseamna sa invatam sa acceptam si sa prioritizam micile probleme care au o reala greutate pentru partenerul nostru. Sa nu minimizam, discreditam sau sa desconsideram micile probleme ale partenerului nostru doar pentru ca ele nu sunt ale noastre. Sa nu fim o persoana insensibila emotional care spune, “nu ma deranja decat daca e ceva major.” Aceste “solutii” conduc foarte repede la probleme mari.
- Sa procesam imediat – “sa fim pe faza”!
Cheia pentru a lucra cu lucrurile mici este procesarea activa – luarea de masuri imediat, pe masura ce fiecare lucru iese la suprafata. Nu exista un “moment potrivit” pentru a ne ocupa de lucrurile inconfortabile, chiar daca acele lucruri sunt mici. Asa ca, este nevoie sa actionam pe moment, sa nu amanam, ca sa minimalizam impactul pe termen lung asupra relatiei.
- Sa fim cu ochii pe noi insine!
Sa nu desconsideram sau neglijam propriile noastre mici lucruri. Trebuie sa exprimam cele mai mici disconforturi ale noastre si cele mai minuscule ingrijorari; sa nu ne oprim niciodata sa cerem lucruri mici daca ele sunt importante pentru noi. Altfel vom creea un teanc mare de nemultumire care sa ne va indeparta cu siguranta de partenerul nostru.
- Sa cautam solutii mici!
Problemele mici au nevoie de solutii mici: o recunoastere, un gest, o scurta conversatie, un simplu compromis, o scuza. Sa nu transformam orice problema minora intr-o drama de viata. Atata timp cat nu s-au acumulat, lucrurile mici nu ar trebuie sa fie coplesitoare.
- Sa apreciem momentele mici de iubire!
O multime dintre lucrurile mici reprezinta lucruri bune in reatia noastra. Sa ne luam timp sa “adulmecam” lucrurile mici – timp sa le recunostem si sa ne bucuram de aceste mici momente de iubire care fac parte din relatia noastra. Sa digeram complet aceste momente mici din relatie, pentru ca altfel ele se pierd. De obicei aceste momente bune sunt luate de-a gata, ca fiind normale, si atfel pierdem bucuria momentelor frumoase pe care le avem impreuna.
- Sa cream mai multe momente mici de iubire!
Nu este nevoie sa asteptam neaparat momente importante ca sa facem lucruri pline de dragoste. Orice gest mic de iubire este o pata de superglue pentru relatie care fortifica atasamentul si sentimentul de apropiere. De cele mai multe ori, avem nevoie de foarte putin efort sa creezam momente mici de iubire, iar rasplata este disproportionat de mare.