CE TREBUIE SA STIM DESPRE DEPRESIE:

Depresia este o problemă comună, foarte frecventă. Multe persoane se simt deznădăjduite, triste, singure, fără speraţă, şi gândesc că nimic nu le poate ajuta. Persoanele care suferă de depresie se învinovătesc pentru tot ce li se întâmplă şi nu se gândesc că suferă de o boală. Ca urmare, nu se gândesc că au o problemă care are o rezolvare şi nu caută ajutorul.

  • Depresia nu este ceva ce ai declansat tu, nu este din vina ta.
  • Depresia ta nu este un semn de slabiciune personala sau de incapacitate de a face fata. Depresia este o boala.
  • Depresia nu este o simpla stare din care poti iesi singur, daca iti doresti sau daca ai vointa.
  • Exista tratament medicamentos care te poate ajuta.
  • Psihoterapia cognitiv-comportamentala te poate ajuta.

Depresia ne afectează în mai multe moduri. Acestea sunt simptome ale depresiei:

  1. Cum ne simţim: trişti, vinovaşi, supăraţi, singuri (chiar dacă suntem în compania altor persoane), furioşi şi uşor iritabili chiar şi la probleme minore, plângem foarte mult sau nu suntem capabili să plângem când pare un eveniment cu adevărat trist sau dureros, ne pierdem plăcerea sa interesl în a mai face lucruri.
  2. Cum funcţionează corpul nostru: obosiţi, neodihniţi, ne simţim rău în special într-un anumit moment al zilei (de obicei dimineaţa), creştem sau scădem în greutate, avem dificultăti de somn.
  3. Cum gândim: ne pierdem încrederea în noi înşine, aşteptăm ce este mai rău, nu avem nici o speranţă, suntem pesimişti, ne concentrăm greu, avem probleme cu memoria.
  4. Cum ne comportăm: avem dificultăţi în a lua decizii, nu putem face lucruri care altădată ne păreau simple, nu mai facem lucrurile care altădată ne făceau plăcere, plangem frecvent, preferam sa nu mai facem lucruri sau evitam sa ne mai implicam in diferite activitati.