Un nou Decembrie a sosit din nou iar noi suntem foarte ocupati cu pregatirile traditionale ce vor face loc Noului An. Este momentul perfect sa ne oprim pentru o clipa si sa ne gandim ce inseamna cu adevarat  sarbatorile sfarsitului de an, astfel incat sa nu cheltuim o avere in termen de timp si de bani, in absenta unui  indicator care sa ne arate cu adevarat ca am terminat sau ca am cheltuit suficient.

sarbatori

Acesta este sfarsitul de an pe care ar trebui sa ni-l dedicam noua, ramanand in prezent cat de mult posibil, oricat de nebunesc si agitat va deveni programul.  Daca alergam  in fiecare zi in acesta perioada a anului, incercand sa bifam cat mai multe lucruri de pe lista, fara sa fim atenti la noi, acest lucru poate deveni epuizant, obositor si sa ne taie bucuria acestor momente speciale de sfarsit de an.

Solutia este de a ne oferim noua insine cateva cadouri speciale. Si nu este vorba despre cadouri care ar costa bani sau ar putea fi costisitoare, precum o zi de spa, o seara speciala in oras sau o vacanta exotica.  Desi unele dintre ele chiar ne-ar prinde bine pentru corp, ele nu ne ajuta prea mult pentru suflet.

Iata cateva cadouri pe care ni le putem oferi pentru a ne ajuta sa gasim sensul acestor zile de sarbatoare:

  1. Darul solitudinii

Putin conteaza cat de ocupati suntem.  Sa ne luam un timp pentru a fi cu noi insine pe parcursul unei parti din zi. Sa gasim un loc unde sa mergem si unde sa ne putem lua un timp de liniste. Sa inchidem  telefonul sau sa stam departe de el pentru cel putin o ora. Cum traim in oras, trebuie sa fim creativi pentru a gasi un loc in care putem fi cu noi insine: un parc unde ne putem aseza,  o sala de lectura a unei biblioteci  sau un moment cand sintem singuri acasa, fara internet, televizor sau radio care sa ne distraga.

Ideea este sa fim total singuri cu  gandurile noastre, o ora. Putem folosi acest timp pentru a respira usor si constient si a ne conecta la noi insine, pentru a ne gandi la amintirile bune din trecut, la ce este important pentru noi in aceasta perioada a anului. Ne putem gandi la ce iubim cu adevarat legat de sarbatorile din aceasta perioada a anului si la un plan prin care sa aducem mai aproape de noi acest lucru, sa il punem in practica sau sa il simtim.

  1. Darul spontaneitatii

Sa fim atenti la oportunitatile de a face ceva special care nu este pe “lista” a ceea ce trebuie facut sau bifat. Sa mergem prin imprejurimi si vecinatati si sa admiram luminitele, poadoabele si colindatorii de la colturile de strada. Sa facem un inger de nea sau sa construim  un Om de zapada in caz ca vremea ne permite acest lucru.

  1. Darul intelepciunii

Sa petrecem timp citind una din marile carti intelepte pentru omenire: Biblia , Bhagavad, Kabbalah, I Ching, The Gospel of Thomas, Tao te Ching sau alte surse. Sa ne cufundam in minunatul limbaj si sentimentele acestor vechi scrieri. “ Lasa-te desenat in tacere de atractia puternica a lucrurilor pe care le iubesti cu adevarat” (Rumi).

 

  1. Darul “foamei”

Acesta nu suna deloc ca un dar, dar putem ca o data in timpul sarbatorilor sa sarim peste o masa.

In acest sezon plin de pregatiri, festinuri si mese, un experiment interesant ar fi sa nu mancam o parte a zilei.  Cand ne va fi cu adevarat foame, dupa cateva ore bune de nemancat, vom savura cu o placere diferita masa abundenta din jurul nostru. Putem sa ne gandim chiar la cei ce nu au acest noroc si sa mergem sa oferim un pic din ce avem noi.

  1. Darul stelelor

Un alt dar pe care ni-l putem  oferi este sa ne uitam la stele.  Imensitatea Universului ne poate reaminti cat de mici suntem pe planeta nostra atat de mare si de frumoasa. Toata graba, toate cumparaturile impachetarile, pregatirile si toata lista noastra de lucruri de facut pare mai putin importanta cand ne gandim la intregul Univers. Astfel ne putem relaxa, ne putem permite sa gresim, sa nu terminam sau sa facem doar ce putem. Ce conteaza cu adevarat in acesta perioada de sarbatoare si ce se ridica deasupra tuuror lucrurilor este dragostea pe care o simtim si o impartim cu ceilalti.

Sursa articolului: http://www.huffingtonpost.com/karen-m-wyatt-md/5-gifts-to-give-yourself-this-holiday-season_b_6298638.html?utm_hp_ref=healthy-living