Am greşit, ce să fac!

Ca fiinţe umane, fiecare dintre noi este predispus la a face greşeli. Unele greşeli sunt atât de evidente încât nu există nici o modalitate de a le ascunde.
Dar pentru majoritatea dintre noi greşelile la locul de muncă sunt mult mai puţin dramatice şi, astfel, am putea fi tentaţi să păstrăm tacerea şi să sperăm că nimeni nu le va observa. Cu toate acestea, ce greşeli acoperim rareori are succes şi poate compromite grav reputaţia cuiva şi siguranţa locului de muncă. Iată câteva sugestii pentru a gestiona sănătos greşelile personale care pot apare la locul de muncă:
  • Informaţi-vă superiorul nu doar despre problemă, dar şi despre planul dumneavoastră pentru a remedia problema: În timp ce s-ar putea sa iti fie jenă iniţial, accentul se va schimba în curând in luarea de măsuri corective, astfel, ne va scuti de îngrijorarea stresanta cu privire la eventuala descoperire a greselii – care va avea loc cu siguranţă . Este mult mai bine ca vestea proasta să vină direct de la tine, mai degrabă decât de la altcineva.
  • Evitaţi vina şi alibiurile: Deşi poate fi tentant sa daţi vina pe alţii sau să evocaţi o scuză creativă pentru eroare, dacă este într-adevăr vina ta, doar recunoaşte. Făcând acest lucru, va ridica de fapt statura ta şi iţi va arăta integritatea.
  • Nu insistaţi pe greşeala: Sigur, greşelile ne pot face sa ne simţim prost sau chiar incompetenţi. Dar iţi trebuie curaj în a-ţi da seama că toată lumea face greşeli şi încearcă din răsputeri să nu reiei greşeala iar şi iar în mintea ta.
  • Alcătuiţi un sertar de „lecţii învăţate”: în special în cazul în care greşeala ta compromite calitatea sau siguranţa, este important să te angajezi in a scrie o descriere a erorii, inclusiv cauza şi paşii pe care i-ai luat pentru a rezolva problema. Acest lucru este în primul rând un exercitiu pentru beneficiul propriu, dar nu strică să-l împărtăşesti de asemenea cu superiorul tău.
  • Revenirile din greşeli sunt în întregime posibile: fotbalul este cel mai bun exemplu. După un joc slab, jucătorii se mobilizează şi marchează în ultimele minute! Greşeala de astăzi este probabil „o veste veche” săptămâna viitoare.
  • Dacă durerea persistă, îndreaptăţi-vă către Programul Asistenţei Pentru Angajaţi: Pentru ca vindecarea să aibă loc este important să te „eliberezi” vorbind cu un ascultător care nu te judecă. În cazul în care nu există niciunul la locul de muncă sau în cercul de prieteni cu care sa vă simtiti confortabil să purtati această discuţie, vă invităm să contactaţi Programul Asistenţei Pentru Angajaţi, dacă compania dumneavoastră oferă acest suport angajaţilor.