ANXIETATEA este un sentiment de stres și de griji.
Aceasta poate fi declanșată de schimbările survenite în mediul muncii, sau acasă. La locul de muncă anxietatea se poate forma în urma unor noi angajări, o nouă conducere, extinderi, reducere de personal, faliment, fuziuni, un volum de lucru mai crescut sau concedieri.
Cum se manifestă problemele de ANXIETATE ale angajaților la locul de muncă?
- Agresivitate;
- Evitarea diferitelor situații sociale (frica de a interacționa cu figuri autoritare, de a prelua atribuții noi, de a ieși în evidență, de a vorbi în public);
- O scădere a nivelului de concentrare;
- O toleranță scăzută la stres;
- Schimbări comportamentale și/sau emoționale bruște;
- Iritabilitate, nelinişte;
- Sentimentul constant că nu se simte bine;
- Schimbare a greutății corporale.
De ce este anxietatea o problemă pentru companie?
Anxietatea poate afecta, la locul de muncă, puterea de concentrare și de a procesa informațiile a persoanei, poate afecta chiar și abilitățile motrice. Aceasta deasemenea poate avea un impact emoțional asupra felului în care persoana se comportă, determinandu-le să se comporte mai agresiv față de deobicei.
Când are un nivel scăzut, anxietatea poate ajuta la creșterea performanței, însă prea multă anxietate „omoară” performanța.
Studiile arată că:
- 72% dintre persoanele care au zilnic de-a face cu stres și anxietate spun că acestea interferează cu viața lor;
- 40% experimentează persistent stres sau anxietate excesivă în viața lor de zi cu zi;
- 28% au avut un atac de panică;
- 9% au fost diagnosticați cu o tulburare de anxietate.
La locul de muncă, angajații spun că cel mai des stresul și anxietatea au impact negativ asupra:
- Performanței (56%);
- Relațiilor cu colegii de muncă (51%);
- Calităţii muncii (50%);
- Relațiilor cu superiorii (43%);
Jonathan Berent, un psiholog clinician licențiat a efectuat un studiu pentru a determina cele mai anxiogene momente la un loc de muncă. Iată câteva dintre concluzii:
Concediere, somaj: surse de anxietate si depresie
CONCEDIEREA, SOMAJUL sunt o perioada dificila in viata fiecarui om. Desi este o perioada dificila, nu este una imposibila. Unele persoane se adapteaza la aceasta situatie mai bine ca altele si reusesc sa o vada ca o situatie temporara, inafara controlului personal si sunt flexibili in ajustarea cheltuielilor.
Anxietatea este o stare pe care o trăim cu toţii din când în când. Este un răspuns normal la situaţiile pe care le percepem ca ameninţătoare sau periculoase. De exemplu, când mergem la spital pentru o investigaţie sau pentru o operaţie, sau mergem dă dăm un examen este natural să simţim frică.
Sufar de atac de panica sau altceva?
Tulburarea de anxietate numita atac de panica este foarte frecventă. Cel puţin una din 63 de persoane suferă de atac de panica. Prevalenţa acestei tulburări de anxietate este de 3%-7% în populaţia generală. Deşi atacurile de panica nu reprezintă o ameninţare la viaţa pacientului, acestea au consecinţe mult mai grave asupra calitatii vietii decât multe dintre condiţiile medicale severe.
Multi dintre noi urmaresc cu sigurata stirile cu interes crescut pentru a vedea ce se mai intampla, ce ne mai asteapta, daca banii vor continua sa fie o problema. Ce aflam este ca economia nu merge bine, ca se taie salarii, ca se fac disponibilizari, creste TVA-ul, ca nu sunt solutii la problemele legate de bani. In aceste conditii anxietatea creste, iar ingrijorarile noastre se inmultesc. Ce putem face pentru a ramane in control si a nu ne epuiza axietatea si ingrijorarile?