Tulburarea obsesiv-compulsivă este caracterizată de gânduri repetitive și intruzive, ce determină persoana suferindă să își dezvolte comportamente ritualice, la fel de repetitive, pentru a se putea calma sau pentru a obține o stare de bine.
Tulburarea obsesiv-compulsivă este o boală mintală cronică, apare frecvent și poate ajunge să fie invalidantă – pacientul nu își mai poate stăpâni manifestările, astfel că nu își poate duce la bun sfârșit obligațiile de zi cu zi.
Cauzele tulburării obsesiv-compulsive
Tendința apariției tulburării obsesiv-compulsive pare să fie ereditară, dar ea poate apărea și în cazul în care nu există istoric familial de ADHD, tulburare obsesiv-compulsivă, Tourette sau abuzul de substanțe interzise.
Tulburarea obsesiv-compulsivă poate fi cauzată de infecțiile apărute în copilărie, precum infectarea cu streptococ beta hemolitic – se produse o reacție deplasată a organismului față de această infecție.
La baza tulburării obsesiv-compulsive mai stau și factorii de neurobiologici, comportamentali, de mediu, cognitivi, neurologici.
De obicei, această afecțiune apare în copilăria târzie sau în adolescență, foarte rar la vârsta adultă (peste 35 de ani). Evoluția acestei boli este una lentă.
Simptomele tulburării obsesiv-compulsive
Simptomele apar în copilărie și pot evolua până la vârsta adultă.
Printre cele mai comune simptome ale acestei tulburării (și poate cel mai revelator simptom) se numără obsesiile.
Obsesiile, în cazul acestei tulburări, sunt dese. Ele se diferențiază de obsesiile naturale care apar în personalitatea obsesivă a unei persoane – spre exemplu, te poți simți obsedat de o melodie sau de un film, dar îți poți continua viața după. În cazul persoanelor cu tulburare obsesiv-compulsivă, obsesiile sunt adeseori însoțite de frică și de anxietate extremă, astfel că nu își mai pot duce la bun sfârșit sarcinile și nu își mai pot continua viața normal.
Exemple de obsesii
- Obsesia contaminării – persoanei i se face frică că se poate contamina cu murdărie, urină, fecale, substanțe toxice, produse de curățenie șamd.
- Obsesia legată de pierderea controlului – persoana în cauză are teamă că va pierde controlul – nu va acționa din impuls, va avea teamă de a repeta imagini violente în cap, teama de a spune obscenități etc.
- Obsesii sexuale
- Gânduri sau imagini perverse
- Imagini perverse față de ceilalți
- Obsesii care implică incest sau copii
Compulsiile – reprezintă cea de-a doua parte din tulburarea obsesiv-compulsivă. Aceste compulsii sunt comportamente sau gânduri sau ritualuri pe care persoana în cauză le face pentru a contracara și distruge obsesiile.
Compulsiile pot conduce și la evitarea situațiilor care implică apariția obsesiilor.
Pacientul este conștient că compulsiile pot ajuta doar temporar, dar apelează la ele neavând alte arme pentru a lupta împotriva obsesiilor.
Compulsiile implică ritualuri – astfel, cineva își poate crea ritualuri de seară înainte de somn. Cu toate acestea, nu înseamnă că oricine are ritualuri suferă de tulburare compulsivă. Compulsiile pot fi o trăsătură de caracter dacă unei persoane îi place, spre exemplu, să fie ordonată.
Exemple de compulsii:
- Spălatul
Persoana se va spăla excesiv pe mâini și pe corp
Curățenia excesivă a obiectelor din casă
Spălatul excesiv al altor obiecte de folosință personală - Controlul
Verificarea faptului că nu a făcut nimic grav
Verificarea faptului că nu își face rău sieși sau celorlalți
Verificarea că nu a făcut o greșeală (spre exemplu, nu a închis ușa) - Repetițiile
Scrierea și citirea repetitivă
Repetițiile în tranșe – câte 3, spre exemplu
Mișcări repetitive ale corpului
Diagnostic
Medicul psihiatru va discuta cu posibilul pacient gândurile și acțiunile acestuia și va determina dacă acestea interferează cu viața de zi cu zi. Cu acordul pacientului, evaluarea poate să includă și o discuție cu membrii familiei sau prieteni.
Uneori, e greu să se determine un diagnostic, întrucât această tulburare poate fi asociată și cu alte boli mintale.
Tratamentul
Nu există tratament care să vindece această boală, însă simptomele ei pot fi ameliorate cu ajutorul terapiei cognitiv-comportamentale și medicației.
Cum pot beneficia de ajutorul unui psiholog?
Sunati la telefon 0742.17.38.22
Sau scrieti un email la bogdana@mindinstitute.ro