In ce consta tratamentul ?
Tratementul este diferit de tentativele individuale de renuntare la fumat, deorece aduce aportul asistentei psihologice si asistentei medicale in renuntarea la fumat.
Studiile de specalitate rata ca rata de succes in renuntarea la fumat, atunci cand o persoana inceraca singura, este de 3%-5%. Cu ajutor psihologic si medical, rata de succes creste de 8 ori.
ASISTENTA PSIHOLOGICA:
Din punct de vedere psihologic, fumatul este un comportament care, ca orice comportament, acesta se învaţă. Dezvoltarea dependenţei de tutun este un proces de învăţare (nu ne nastem fumatori, ci invatam ulterior sa fumam), iar comportamentul de a fuma este rezultatul interacţiunilor repetate cu nicotina şi cu contexte relaţionate cu aportul de nicotină.
Ori de câte ori apare comportamentul de a fuma, acesta este precedat de nevoia de la fuma percepută la nivel subiectiv. Oamenii descriu nevoia de a fuma în diferite moduri, care exemplifică atât mecanismul psihologic, cât şi cel biologic. Cele mai frecvente modalităţi de a descrie nevoia de a fuma sunt: poftă, obişnuinţă, am nevoie să mă calmez, tic, automatism, devin nervos, e un drog.
Nevoie de a fuma este declanşata fie de mecanismul biologic, fie de mecanismul psihologic al dependenţei de tutun sau de ambele.
Din punct de vedere psihologic, nevoia de a fuma este declanşată de:
1. faptul că persoana se află în diferite contexte sau face diferite activităţi asociate în mod repetat cu fumatul: bea cafea, este la distracţie cu prietenii, bea un pahar, se uită la TV, este la calculator, a terminat servirea mesei, este la volan.
2. faptul că persoana percepe anumite nevoi la care a învăţat ca modalitate de răspuns fumatul, deoarece ori de cate ori a fumat s-a simtit mai bine: astepta pe cineva sau ceva, se plictiseste, este nervos, doreste o pauza, urmeaza sa se apuce de o activitate, tocmai a terminat de finalizat un lucru, este nervos sau agitat, doreste sa se destinda, sa se relaxeze, sa se calmeze.
Ca urmare, asistenta psihologica are ca obiectiv dezvatarea comportamentului de a fuma si invatarea unor comportamente alternative care sa inlocuiasca fumatul, astfel incat renuntarea la fumat sa fie mai usoara.
ASISTENTA MEDICALA:
Din punct de vedere biologic, nevoia de a fuma este declanşată de scăderea nivelului de nicotină în sânge, resimţită la nivel subiectiv ca sevraj. Cele mai tipice senzaţii de sevraj care apar imediat ce scade concentraţia nicotiei sunt: iritabilitate, nervozitate, nerăbdare.
Consultul medical are ca obiectiv identificarea nivelului dependentei de nicoltina si evaluarea starii de sanatate astefel incat sa se stabileasca medicatia adecvata pacientului pentru renuntarea la fumat. Principalul efect terapeutic al medicatiei este scaderea strilor de sevraj ca urmare a renuntarii la fumat. Medicamentele care se pot procura în România sunt de doua tipuri:
1. Medicamente care contin nicotina (substituienti de nicotina):
- GUMĂ CU NICOTINA. Guma se administreaza conform prospectului, nu se mesteca. Nicotina este absorbită prin mucoasa din gura.
- PLASTURI CU NICOTINA. Plasturii cu nicotină se lipesc pe piele, nicotina este absorbita prin piele şi pot fi purtaţi tot timpul (plasturi de 24 de ore) sau numai ziua (plasturi de 16 ore).
2. Medicamente care nu contin nicotina.
- ZYBAN. Substanta activa este bupropionul. Bupropionul face parte din clasa de medicamente antidepresive si este comercializat sub denumirea de Zyban. Actioneaza prin blocarea receptorilor nicotinici de la nivelul creierului. Astfel, fumatul nu va mai provoca o senzatie de placere, iar fumatorii vor reusi sa renunte mai usor. Exista contraindicatii la utilizarea de bupropion, precum si efecte secundare posibile. Medicamentul este eliberat pe baza de prescriptie medicala. Se obtine numai pe bază de reţetă de la medic.
- CHAMPIX. Substanta activa este vareniclina. Odata introdusa in organism, vareniclina se fixeaza pe receptorii de nicotina din creier, reducand senzatia de placere cauzata de fumat si contribuind la reducerea simptomelor de sevraj. Exista contraindicatii la utilizarea de vareniclinei, precum si efecte secundare posibile. Medicamentul este eliberat pe baza de prescriptie medicala. Se obtine numai pe bază de reţetă de la medic.