Ce este sindromul Asperger?

Sindromul Asperger este o tulburare comportamentală din spectrul autistic, caracterizată de cele mai multe ori prin dificultăți de a comunica și comportament repetitiv. Sindromul afectează mai mult băieți decât fete și poate fi diagnosticat din copilărie. În articolul următor vom afla împreună mai multe informații despre acest sindrom, cum îl putem diagnostica, care sunt simptomele și opțiunile de tratament.

Simptome sindrom Asperger

Tulburarea de sindrom Asperger are ca simptome principale aproape aceleași simptome ca în cazul autismului înalt funcțional. Diferența între cele două diagnostice este redată de intensitatea simptomelor, deși unii specialiștii încep să considere controversată diferențierea acestor simptome în două diagnostice diferite.

La fel ca în cazul autismului înalt funcțional, persoanele diagnosticate cu Asperger au capacitatea de socializa și de a iniția conversații, dar o fac unilateral, cu limbaj și gestică limitate, nefiind capabile să distingă emoțiile interlocutorului.

Conversația este adeseori concentrată pe interesul propriu, fără a remarca dezinteresul interlocutorului.

Dezvoltatea vocabularului este normală, dar folosirea acestuia este limitată. Persoanele diagnosticate nu înțeleg aproape deloc ironiile și umorul, vorbirea metaforică sau proverbele. Exprimarea lor este foarte pragmatică, nu lasă loc de interpretare și este complet literală.
De asemenea, persoanele cu Asperger nu înțeleg sensurile duble, rămânând în zona concretului.

Activitățile unei persoane cu Asperger cad și ele în zona simptome Asperger tipice.

De cele mai multe ori, aceste activități sunt restrânse și repetitive. Orice întrerupere în rutina repetitivă este foarte deranjantă. În multe cazuri, copiii cu tulburare Asperger pot deveni foarte interesați de un anumit subiect, dar nu acumulează cunoștințe despre acel subiect cu rol specific de învățare. Astfel, ei pot reține șiruri lungi de operații matematice fără a învăța utilitatea lor sau pot reține nume de capitale și distanțe geografice fără a înțelege aplicabilitatea lor.

Interesele rămân aproape exclusiv în zona pragmatică, științifică, ignorând poveștile și ficțiunea.

Pe lângă toate aceste manifestări, în sindrom Asperger simptome mai pot apărea și la nivel motric, precum acțiunile repetitive (ex. fluturatul mâinilor) sau comportamental – acțiuni repetitive – ex. stingerea și aprinderea luminilor sau robinetului de apă, închiderea și deschiderea ușilor etc.

În sindrom Asperger adulti, aceste simptome se transformă în ritualuri mai bine înrădăcinate și mai complexe.

Simptomele cele mai des întâlnite în cazul acestei tulburări, în special la copii:

 • Exteriorizarea gândurilor interioare
 • Limbaj formal, fără intonații și nuanțe
 • Neînțelegerea ironiilor sau sarcasmului
 • Evitarea privirii în ochi a interlocutorului
 • Interes vădit pentru puzzle-uri, desen, astronomie
 • Lipsa de empatie
 • Vorbitul excesiv, repetitiv, adesea în monolog despre anumite subiecte ce le suscită interesul
 • Dezvoltarea motrică întârziată: scris de mână deficitar, dificultate în folosirea furculiței, prinderea unei mingi sau mers pe bicicletă
 • Sensibilitate extremă la zgomote și lumină, texturi sau gusturi aparte
 • Memorie foarte dezvoltată
 • Abilități matematice dezvoltate

Diagnosticarea sindromului Asperger

Diagnosticarea acestei tulburări de dezvoltare se face ideal în primii ani de viață, cu ajutorul medicului pediatru și celui psihiatru.

Vocabularul dezvoltat și memoria excelentă a copiilor cu Asperger pot incapacita un diagnostic precoce, în ciuda dificultăților de socializare care se observă. Pentru a stabili un diagnostic complet și sigur este nevoie de o abordare extinsă.

Astfel, se apelează la mai multe teste psihologice și psihiatrice, la care se adaugă teste de limbaj și logopedie și mărturii ale persoanelor aproapiate pacientului (părinți, parteneri de joacă, profesori etc.), precum și teste motrice.

Această tulburare de dezvoltare este adeseori însoțită și de alte tulburări neuro-psihice:

 • Sindromul Tourette
 • Anxietate
 • Depresie
 • Episoade psihotice
 • Tulburarea de deficit atențional (ADHD)

Așa cum este cazul și în alte tulburări psihoneuronale, cauzele sindromului Asperger sunt încă necunoscute. Conform unor studii efectuate de-a lungul anilor pe perechi de gemeni și alte persoane diagnosticate factorul genetic pare să fie suspectul principal al acestei dezvoltări neuronale atipice.

De asemenea, alți factori pot influența traiectoria dezvoltării tipice:

 • Vârsta înaintată a părinților (peste 40 de ani)
 • Distanța de sub 1 an între sarcini
 • Nașterea prematură
 • Tratament sindrom Asperger

La fel ca în cazul altor tulburări de natură psiho-neuronală, prima linie de tratament în cazul acestui sindrom este psihoterapia.

La copii, psihoterapia de tip ABA este recomandată. Acest tip de psihoterapie va fi modelată pe nevoile individuale ale pacientului și în special pe achiziția semnalelor necesare socializării: limbaj non-verbal, utilizarea acestuia, întelegerea emoțiilor interlocutorului.

La vârste mai înaintate, psihoterapia cognitiv-comportamentală se dovedește eficientă.

În cazul acestei tulburări nu putem vorbi de vindecare completă, ci mai degrabă de adaptare la societate și la cerințele acesteia.

În cadrul ședințelor de psihoterapie, copiii cu acest sindrom învață să distingă emoțiile interlocutorului, să își dezvolte capacitatea de a folosi limbajul non-verbal în mod funcțional (pentru a comunica eficient), precum și dezvoltarea unor funcții motrice de bază: folosirea tacâmurilor la masă, dezvoltarea mersului corect, posturii, grimaselor etc.

Adulții reușesc să discearnă mai bine propriile defecte și calități și, cu timpul, se observă ameliorări și stabilizare a sindromului.

Cum pot beneficia de ajutorul unui psiholog?

Sunati la telefon 📞0742.17.38.22

Sau scrieti un email la ✉️ bogdana@mindinstitute.ro