Cele mai frecvente MITURI despre EMOTII
Modul in care am fost educati despre emotii este unul foarte restrictiv, foarte limitat, motiv pentru care nici nu avem un vocabular adecvat. Nu stim sa ne definim propriile emotii. La intrebarea „cum te simti?” marea majoritate a oamenilor ar raspunde „bine” sau „rau”.
Fiecare dintre noi are anumite convingeri despre emotii, unele dintre acestea sunt mituri. Este foarte important ca fiecare dintre noi sa afle ce stie despre propriile emotii.
Ce MITURI avem despre emotii ?
Ce credem ca ar spune ceilalti daca ne vad pe noi traind EMOTII ? Noi oamenii suntem expusi mesajelor de invalidare emotionala de tipul:
- “nu mai plange ca ne vad oamenii”
- “taci caci baietii nu plang” etc. Si alte exemple.
Acestea sunt tot felul de mesaje pe care noi le primim despre emotii. Astfel am fost educati, in mod neadecvat, ca emotiile noastre sunt:
- inutile,
- nu au sens,
- sunt absurde,
- spun despre noi ca suntem persoane slabe,
- daca ceilalti vor vedea emotiile se vor folosi de ele.
- ca trebuie sa fim in control si
- ca este bine sa nu avem emotii.
… si multi dintre noi cred in aceste MITURI. Sa vorbim despre emotiile noastre este un lucru foarte sanatos, tocmai avand in vedere educatia sau convingerea pe care o avem despre emotii.
Ne gandim ca avem nevoie sa controlom sau sa eliminam emotiile, pentru ca ele ar putea influenta luarea deciziilor, sau ar face cumva sa nu fim performanti. Altfel spus trebuie sa fim rationali pentru ca astfel ne siguram performanta sau eficienta. Astfel suntem convinsi ca emotiile trebuie sa fie controlate sau eliminate. De fapt, acesta este un MIT. Sunt foarte multe studii ce ne arata ca emotiile sunt foarte importante in viata noastra.
Care sunt motivele pentru care emotiile NU trebuie controlate/eliminate?
- Fara emotii nu am putea sa invatam nimic. Orice lucru pe care il invatam, il invatam ca urmare a impactului pe care il are asupra noastra. Un comportament ce are consecinte negative determina o emotie. Atunci invat ca comportamentul respectiv are o consecinta negativa. Fara emotii, noi nu am invata nimic si am repeta aceleasi comportamente cu consecinte negative, adica am gresi mereu, fara sa invatam care este comportamentul corect.
- Ca sa luam decizii performante in situatii ambigue sau incerte, emotia este cea care ne ajuta. Se cunoaste faptul ca personele ce simt teama, sunt anxioase, amana luarea unei decizii. Este foarte greu sa iei decizii in situatii de ambiguitate sau incertitudine.O anumita emotie te indeamna sa iei o anumita decizie. A nu lua o decizie este o decizie luata pe baza unei emotii. Emotiile sunt o reactie a noastra pe care o avem in fiecare moment: de curiozitate, interes, plictiseala. Toata lumea are emotii in fiecare moment.
- Emotiile sunt foarte importante in legatura cu intuitia, ,,imi vine sa fac activitatea respectiva sau nu; acest lucru se intampla datorita prezentei emotiilor in viata noastra. Pe baza experientelor noastre de viata, invatam ca anumite comportamente au consecinte negative. Peste cativa ani cand ne intalnim cu aceeasi situatie sau una similara, noi o numim intuitie, de fapt este un comportament invatat in trecut.
Ce ar trebui sa stim despre emotii ?
- Emotiile nu sunt periculoase, nu ne ranesc, ci ne spun ceva despre ce este important pentru noi, despre valorile, despre nevoile noastre, despre ce ne prinde bine si ce nu.
- De fapt emotiile sunt un lucru foarte valoros. Ele sunt ca un organ de simt, ce ne dau informatii despre mediu, asa cum vedem, cum auzim, cum mirosim, asa simtim emotional ceva. Emotiile sunt ca un al saptelea simt. Important este sa folosim informatiile oferite de emotii. Cel mai sanatos lucru pe care il putem face este se tratam cu multa seriozitate emotiile noastre si sa ne intrebam ce mesaj ne transmit ele. De ce cele mai multe ori ne transmit mesajul de a schimba ceva in viata noastra pentru a ne fi bine. Daca avem sentimentul ca trebuie sa controlam emotiile, sa nu simtim ceea ce simtim, noi ramanem intr-un context nesanatos pentru noi. Astfel noi anulam informatia pe care emotia ne-o da .
- TOATE EMOTIILE SUNT BUNE. Noi stim ca emotiile sunt pozitive, negative, placute, neplacute, dar foarte frecvent le asociem cu bun sau rau. Emotiile pozitive, placute sunt bune, iar cele negative, neplacute sunt rele. Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l invatam acum despre emotii, este ce ele nu sunt bune sau rele, ci placute sau neplacute. Emotiile doar sunt si au o mare valoare informativa.
- Noi avem ca emotii furia , teama, nelinistea,bucuria, putem spune ca ne simtim curiosi ca avem emotii, simtim ingaduinta……Noi oamenii trebuie sa stim sa definim emotiile. Noi avem, de fapt, un limbaj emotional limitat, ce nu ne permite managementul emotiilor. In managementul emotiilor sa denumesc starea, cum ma simt, este cel mai important lucru. Simplul fapt ca-mi denumesc starea, scade intensitatea respectivei emotii.
- Este foarte important sa stim cum ne simtim si cum ne place sa ne simtim. Noi nu am fost educati sa ne cunoastem, sa ne exploram nevoile noastre emotionale. Noi stim care sunt nevoile noastre fiziologice si ce trebuie sa facem ca sa raspundem la aceste nevoi (mi-e sete, beau apa; mi-e somn, ma culc), dar despre nevoile noastre emotionale nu stim care sunt si ce ar raspunde la ele. De foarte multe ori, nu stim de ce avem nevoie pentru a ne simti intr-un anumit fel.
- Cele mai inadecvate raspunsuri comportamentale in anumite situatii sunt cele de eliminare sau inhibitie a emotiilor (daca ne este frica de un loc, nu mai mergem acolo; daca sunt furios, fac ceva sa-mi treaca furia; daca mi-e teama ca nu o sa fac o tema bine, atunci evit sa fac acea tema). Foarte multe comportamente pe care noi le facem sunt, nu ca sa raspunda la nevoile noastre emotionale, ci sa scapam de emotii, ceea ce produce foarte multe consecinte negative pe termen lung.
- In urma unui management emotional neadecvat se restrictioneaza foarte mult viata, adica atunci cand avem comportamente ca sa ne controlam emotiile, viata noastra o sa se rastranga. Astfel ratam multe situatii si oportunitati, pentru ca obiectivul nostru este sa facem alegeri si sa luam decizii in asa fel incat situatiile in care o sa fim sa nu ne produca emotii mari, sau sa nu avem deloc emotii. Atunci viata noastra se restrictioneaza foarte mult, nu ne traim viata la maxim.
- Daca noi avem comportamente care nu raspund la nevoile noastre emotionale, ci care ne controleaza emotiile, zona noastra de confort scade foarte mult. Cu cat noi raspundem mai mult la nevoile noastre emotionale si toleram trairile noastre emotionale, zona noastra de confort creste foarte mult. Putem merge peste tot, sa ne intalnim cu oricine, sa facem tot felul de activitati, pentru ca noi toleram emotiile, noi stim sa raspundem la nevoile noastre emotionale. Cu cat nu avem aceste abilitati, zona noastra de confort scade foarte mult.
- Problemele apar pentru ca noi alegem comportamentele care ne sunt cele mai confortabile. Emotiile noastre sunt bune, problema nu este emotia, ci comportamentele pe care le adoptam pentru ca nu stim ce sa facem cu emotiile.
Cum sa reactionam cand cei dragi noua au emotii ?
- Este importantant sa identificam emotiile celor din jurul nostru si foarte important este sa le validam. Foarte frecvent ne raportam la emotiile celorlalti si consideram ca vrem sa-i ajutam si transmitem mesaje de tipul: “lasa ,nu te mai gandi, nu mai pune si tu totul la suflet”. Dar persoana respectiva nu poate ”lasa” tocmai pentru ca modul in care se simte spune ca pentru el respectiva situatie este foarte importanta, ii incalca anumite valori sau principii. Faptul ca transmitem tipul acesta de mesaje, este o invalidare emotionala. Astfel acea persoana se simte neinteleasa.
- Emotiile au un rol foarte important in relationarea cu cei din jur. In spatele fiecarui comportament pe care noi il facem, se afla anumite emotii. Comportamentul nostru este principalul mod de a interactiona sau relationa cu cei din jur. Starile nostre emotionale sunt un moderator important al modului in care noi interactionam cu ceilalti. Daca nu avem abilitatea de a gestiona o anume stare emotionala, foarte frecvent putem avea comportamente nepotrivite in relatia cu cei din jur (strig, ii blamez, ii acuz….). Daca nu stim sa le gestionam emotiile, acest lucru ne impiedica sa avem o relatie echilibrata. Ce preia controlul comportamentelor noastre, sunt abilitatile noastre. Fara aceste abilitati noi o sa avem comportamente ca atare, ce nu sunt adecvate, sau lasa de dorit.
- Emotiile noastre nu sunt bune sau rele, ele doar sunt. Emotiile noastre au sens intotdeauna, iar noi trebuie sa cautam acel sens si sa-l folosim corect.
© Bogdana Bursuc,
Psiholog clinician, Psihoterpeut Cognitiv-Comportamental.