În articolul următor vom explora ce este frica, mecanismele care stau în spatele acestei emoții primordiale și cum o putem gestiona atunci când se trece de la emoție necesară la emoție negativă.
Ce este frica
Definiția psihologică a fricii spune că frica este un răspuns normal al organismului la un pericol fizic sau emoțional imediat. Frica este printre cele mai vechi răspunsuri emoționale ale omenirii și este crucială în dezvoltarea noastră ca specie. Fără frică, nu am fi putut să ne ferim de pericolele iminente cu consecințe grave.
În esență, frica este un răspuns biochimic, ce se formează în creier, aparând, de cele mai multe ori, ca reacție la un pericol real. Există însă și situații în care frica apare ca răspuns la o amenințare închipuită. În acest caz, frica nu mai este utilă, ci doar un simptom al unei afecțiuni psihice, de la tulburare de stres post-traumatic până la tulburarea de panică și anxietatea.
Deși este o reacție foarte neplăcută, frica este o emoție fundamentală și ne ajută să ne mobilizăm în fața pericolului, având un rol foarte important pentru siguranța noastră.
Cauzele fricii
De cele mai multe ori, cauzele fricii sunt evidente: pericole ce pot atenta la siguranța și integritatea noastră. Care sunt acestea?
- Frica de un pericol imediat din mediul înconjurător
- Frica specifică (mai ales în cazul fobiilor – frica de înălțime, frica de zborul cu avionul, frica de spații închise etc)
- Teama de necunoscut
- Teama de moarte
- Frica de situații încărcate emoționale ce vor avea loc în viitor – susținerea unei prezentări, vorbitul în public, examene, interviuri etc.
Unele frici sunt înnăscute și sunt importante (precum cele care ne feresc de pericolele imediate), altele survin ca consecință a unor experiențe definite de traumă.
Fobii
Putem vorbi de fobii atunci când frica pe care o resimțim este extremă și nu are o raționalitate.
O fobie înseamnă teamă față de o situație sau de un obiect, și îi determină de obicei pe cei care suferă de fobii să evite complet situația sau obiectul percepute ca pericol.
Persoanele care suferă de fobii știu că fricile lor sunt iraționale, dar nu le pot controla în niciun fel, simțind astfel o neputință absolută.
Tipuri de fobii
Printre cele mai frecvente tipuri de fobii se numără:
- Glasofobia – frica de a vorbi în public
- Aviofobia – frica de zborul cu avionul – poate apărea în special în urma unei experiențe traumatizante cu avionul, dar nu este o regulă
- Claustrofobia – frica de spații închise și/sau de a rămâne blocat în astfel de spații înguste
- Zoofobia – frica de anumite animale (ex. arahnofobia – frica de păianjeni)
- Acrofobia – frica de înălțime – persoanele care suferă de această frică evită locurile înalte precum clădirile, podurile, munții etc. Printre simptome se numără amețeala și transpirația excesivă
- Hemofobia – frica de sânge sau de răni
Desigur, aceste tipuri de fobii sunt doar fobiile specifice. Însă anxietatea generalizată, anxietatea socială și atacurile de panică pot fi puse tot sub semnul fobiilor.
Anxietatea generalizată este teama de evenimente neplăcute ce pot avea loc în viitor, o îngrijorare excesivă cu privire la anumite scenarii.
Anxietatea generalizată poate fi debilitantă pentru pacienți, afectându-le negativ viața de zi cu zi, viața personală și cea profesională.
Agorafobia este și ea un tip de fobie debilitant. Persoanele care suferă de agorafobie sunt persoanele care se simt incomod, în alertă sau chiar în stare de panică când trebuie să fie în locuri și situații unde sunt mulți oameni (ex. transportul în comun, spații închise, spații deschise).
Agorafobia generează sentimente puternice de neputință și poate fi debilitantă.
Anxietatea socială este frica intensă de a te afla în situații ce necesită socializare. Persoanelor cu anxietate socială le este teamă de judecata celorlalți, așa că vor reduce interacțiunile pe cât posibil.
Tratament pentru fobie si anxietate
Abordarea trebuie să fie adeseori una holistică, mai ales atunci când fobiile și anxietatea devin debilitante. Atfel, un mix între tehnici de gestionare a fricii, psihoterapie și medicamentație se poate dovedi foarte eficient în lupta cu fobiile și anxietatea.
Tehnici de gestionare a fricii
- Cere ajutorul cuiva apropiat
- Yoga
- Mindfulness – ajută la eliberare sentimentelor negative și înlocuirea lor cu unele pozitive
- Creează-ți o rutină zilnică
- Învață tehnici de gestionare a stresului
- Îngrijește-ți sănătatea
În anumite situații, medicul poate descrie medicamente menite să normalizeze reacțiile în fața fricii și să te calmeze.
Psihoterapia este poate tratamentul cel mai eficient atunci când vrei să scapi definitiv de o frică sau cel puțin să ajungi la nivelul la care o poți controla suficient de bine astfel încât să nu îți mai afecteze viața.
Un tip de psihoterapie este psihoterapia cognitiv-comportamentală ce se bazează pe identificarea gândurilor negative și înlocuirea lor. Un psihoterapeut bun te va ajuta să descoperi motivele pentru care simți frica și te va învăța cum să schimbi răspunsul la situațiile care au generat fobia în primul rând.
Cum pot beneficia de ajutorul unui psiholog?
Sunati la telefon 0742.17.38.22
Sau scrieti un email la bogdana@mindinstitute.ro