Dermatita atopica este o boala a pielii cu implicatii care pot influenta negativ calitatea vietii celui afectat, dar si a familiei sale. Am raspuns invitatiei echipei Video Medicina si am vorbit despre cum afecteaza starea psihologica a individului simptomele specifice dermatitei atopice.

Ce este dermatita atopica?

Dermatita atopica este o boala inflamatorie caracterizata de mancarime si de o evolutie cronica cu exacerbari si remisiuni. Dermatita atopica afecteaza 10 – 20% dintre copii si 1 – 3% dintre adulti.

E o boala epuizanta si pentru ca simti ca nu se mai termina si sunt perioade de acalmie si respiri usurat, dupa care iarasi, cand credeai ca s-a incheiat, revine.

Cauze dermatita atopica

Exista un fond genetic care determina pielea sa fie deficitara din punct de vedere al structurii. Este o piele uscata care se irita si se alergizeaza. La 85% din cazuri, dermatita atopica apare in primul an de viata.

Copiii pot deveni foarte irascibili pentru ca atunci cad sunt mici furia este o reactie care apare mult mai frecvent pana cand lumea adulta incepe sa restranga tipul acesta de reactii.

Poate aparea foarte des o reactie de furie, de protest pentru ca nu mai suporta chestia asta, ca nu suporta adultul, ca trebuie sa-l atinga.

Un impact psihologic este si reactia pe care adultii o au in fata unui copil care este furios si nu este compliant la diverse lucruri pe care eu incerc sa i le fac (ex. aplicare creme) sau nu asculta recomandarile sa nu se scarpine, sa nu se raneasca si asa mai departe si asta poate adauga niste efecte suplimentare negative: disconfortul emotional pe care deja copilul incepe sa-l simta.

Dermatita atopica afecteaza calitatea somnului pentru ca exista aceasta mancarime si am un disconfort psihic, sunt nedormit, am tot felul de alte probleme si am problema aceasta de sanatate care nu se mai termina.

Este o incarcatura foarte mare pentru niste resurse rezonabile pe care le are un om.

Ce se intampla e ca apare sentimentul de neputinta si noi oamenii avem o relatie foarte dificila cu neputinta, e foarte greu sa ne simtim neputinciosi.

Simptome dermatita atopica

O reactie principala este reactia de mancarime, apoi de aspect pentru ca apare in locuri vizibile, pe fata, pe gat, la incheieturi.

Mancarimea reprezinta un distres foarte important deoarece copiii au experienta asta: cand au o problema, intervine mama sau intervine adultul care ii ajuta si problema dispare.

Imaginati-va cum este pentru un copil sa aiba o problema, sa ceara ajutor, sa intervina adultul, iar problema sa nu dispara.

E o reactie foarte puternica de neajutorare, copilul se simte singur si neputincios, apoi e disconfortul fizic si nu se poate juca, se opreste sa se scarpine.

Copiii nu pot intelege la orice varsta ca nu e bine sa te scarpini.

Copiii pot sa se gandeasca ca e ceva in neregula cu ei si ca nimeni nu ii poate ajuta.

Cum influenteaza dermatita calitatea vietii pacientului?

Dermatita atopica este o problema de sanatate ca oricare alta.

E importanta sa se stie ca nu e contagioasa, ca nu e ceva ce omul poate controla si nu e vina lui.

Cultural, exista o stigma vizavi de scarpinat (ex. ai paduchi sau esti raios) si exista riscul sa-i tratam neadecvat pe cei care sufera de boli de piele.

Pot fi persoane care sa se gandeasca la suicid ca la o solutie, de a scapa din acest cerc.

Stresul este un factor agravant pentru dermatita atopica, influenteaza raspunsul imun, raspunsul inflamator si e un cerc vicios si sunt intr-un stres care nu ajuta deloc la dermatita mea atopica care imi da un disconfort emotional si fizic.

In realitate e ceva care se autointretine si care nu se mai termina.

Se poate ajunge la situatii in care sanatatea mentala e serios afectata, se poate ajunge la depresie si pentru cei care nu tolereaza lipsa unei solutii se pot gandi inclusiv la suicid.

Riscul in perioada adolescentei este ca din dorinta de apreciere, adolescentul sa inceapa sa se ascunda, sa faca eforturi sa se imbrace ca sa nu se vada.

Poate avea chiar exprienta neplacuta in care alti adolescenti sa-l denigreze folosind un motiv de tachinare, de exludere, sa se rada de el, sa fie umilit si asta sa aiba un impact emeotional foarte mare a persoanei in cauza, care pe langa faptul ca are distresul bolii care ii da nesomn, disconfort fizic.

Tratament dermatita atopica

Cu totii am avut o perioada in care am avut o mancarime si stim cat e de neplacut.

Sa ne imaginam ca ar dura o zi intreaga sau in fiecare zi fara sa stim cand se poate opri.

Pe langa disconfortul fizic, este si disconfortul emotional.

Cand am o problema de sanatate, exista mereu reactii emotionale la ea: ma sperie, ma ingrijoareaza, ma ingrijorez de capacitatea mea de munca, ma ingrijorez de ce o sa se intample cu ai mei acasa.

Atunci cand e vorba de o problema de sanatate cronica, toate problemele emotionale devin si ele cronice sau devin din ce in ce mai complexe.

Este foarte importanta o interventie psihologica pentru ca problemele fizice genereaza reactiile emotionale, iar reactiile emotioanle devin un factor care mentin vulnerabilitatea pentru problema fizica.