CE TREBUIE SA STIM DESPRE PSIHOTERAPIE?

1. Deoarece unele probleme nu au cauza medicală, acestea nu pot fi tratate de medic. Unele probleme pe care le avem pot avea cauză psihologică. Pentru a afla acest lucru este necesară evaluarea şi diagnosticul psihologic, iar dacă este cazul, pentru tratament este necesară psihoterapia.

2.  Psihoterapeutul nu dă sfaturi, ci este un specialist de sănătate special instruit pentru a identifica şi a trata cauzele nemedicale ale problemelor pacienţilor.

3.  Psihoterapia are loc regulat, la un interval în medie de 1-2 săptămâni. Numărul de şedinţe necesare variază în funcţie de intensitatea problemei şi de resursele personale de schimbare ale pacientului. În medie numărul de şedinţe este de 10-12 care se desfăşoară pe operioadă de 3-4 luni. Aceste şedinţe au ca şi conţinut următoarele aspecte:

  • Evaluare psihologică a problemelor pacientului: identificarea resurselor şi a vulnerabilităţilor personale;
  • Formularea obiectivelor de schimbare;
  • Dezvoltarea planului de acţiune şi prescripţii pentru realizarea schimbării de care are nevoie pacientul;
  • Monitorizarea progreselor şi înregistrarea ameliorării problemelor pacientului;

4. Psihoterapia este confidenţială. Informaţiile furnizate de pacient în cadrul psihoterapiei sunt confidenţiale pentru a asigura securitatea şi confortul pacientului. În situaţii excepţionale, precum situaţiile în care siguranţa pacientului sau a altei persoane este pusă în pericol, psihoterapeutul va comunica pacientului necesitatea transmiterii unor informaţii către medicul de familie, psihiatru sau alte persoane implicate în viaţa pacientului. Informaţiile pe care psihoteraputul le are nu sunt transmise niciodată fară respectarea protocolului de informare a pacientului cu privire al informaţiile care trebuie comunicate.

5.  Psihoterapia este o metodă eficientă de tratament pentru probleme precum: atac de panică, anxietate, depresie, insomnie, somatizări, oboseală cronică, probleme de cuplu, renunţarea la fumat, scăderea în greutate sau controlul greutăţii etc.