Traim intr-o lume impredictibila, uneori haotica, în care reactiile de frica si anxietate par a fi mai mult decât firesti.
- Deşi sunt inconfortabile, simptomele anxietăţii nu sunt periculoase;
Simptomele de anxietate ne pot înspăimânta sau îngrijora excesiv, dacă nu ştim că aceste simptome sunt semne ale anxietăţii şi nu ale altei boli; - Uneori, persoanele care au simptomele de anxietate se îngrijorează sau se tem că au o problemă gravă sau că ceva este în neregulă cu ei. Aceste îngrijorări produc mai multe simptome de anxietate şi ca urmare mai multe îngrijorări;
- Când simptomele de anxietate sunt severe şi durează pentru o perioadă lungă de timp, persoanele încep să evite sau să amâne ceea ce doresc să facă sau ceea ce făceau în mod obişnuit;
Uneori se poate întâmpla ca o persoană să aibă anxietate şi nici să nu ştie acest lucru.
De multe ori oamenii confundă simptomele de anxietate cu simptomele unei boli sau afecţiuni fizice. De aceea, primul pas în tratarea anxietăţii este să identifici dacă anxietatea este o problemă pentru tine.
Anxietatea ne afectează în cel puţin patru moduri. Acestea reprezintă simptomele anxietăţii:
- Cum ne simţim: tensionaţi, neliniştiţi, speriaţi, ne temem constant ca s-ar putea întâmpla ceva rau sau că ar putea apare din nou satrea neplacuta etc.
- Cum gândim: ne îngrijorăm, facem anticipări negative asupra ce urmează, nu ne putem concentra etc.
- Cum funcţionează corpul nostru: avem dureri, stare de ameteala, transpiraţii, bătăi rapide ale inimii, purgaţie, stare de sufocare, dificultăţi de somn etc.
- Cum ne comportăm: evităm locuri sau situaţii, folosim pastile sau le purtăm cu noi ca să le avem la îndemână, avem nevoie să fie cineva cu noi sau să mergem însoţiţi, fumăm mai mult, nu ne putem relaxa, nu putem termina ce am început etc.