Câte dintre cadourile pe care le-aţi primit de Crăciun când eraţi copii vi le mai amintiţi?
Pe câte dintre ele le mai folosiţi încă?
Dacă primitul cadourilor ar face Crăciunul important pentru noi, atunci aceste cadouri încă ar face parte din viaţa noastră şi ar avea un rol important. Însă cele mai multe dintre cadourile pe care le-am primit de-a lungul anilor nu mai sunt şi, cu toate acestea, în ciuda dispariţiei cadourilor, Crăciunul încă este un moment special pentru noi.
Există ceva care face Crăciunul să fie un moment cu o semnificaţie aparte chiar dacă ce primim ca şi cadou sfârşeşte undeva într-un colţ sau uităm de el în scurt timp ! … Oare ce anume ?
Pentru unii dintre noi Crăciunul a devenit în ultimele decenii o perioadă din ce în ce mai stresantă şi ne aduce din ce în ce mai puţină bucurie şi fericire. Acest lucru se întâmplă deseori pentru că la programele noastre deja încărcate alegem să investim şi mai mult timp în cumpărături, împachetări de cadouri, decoraţiuni, gătit şi, ca urmare, ne rămâne foarte puţin timp să petrecem cu cei dragi. Poate cel mai puţin timp din tot timpul anului….
Când nu primim suficientă atenţie de la cei dragi nouă, sufletul nostru se goleşte de IUBIRE şi DRAGOSTE şi ne simţim singuri, izolaţi şi chiar nefericiţi.
Dacă încercăm să îi facem fericiţi pe ceilalţi cumpărându-le cadouri întărim convingerea că “lucrurile” ar trebui să ne facă fericiţi. Însă aici cădem cu toţii într-o mare capcană: Niciodată nu poţi destul destul din ceva ce nu ai cu adevărat nevoie.
Când lucrurile devin pentru noi un simbol al dragostei şi iubirii avem tendinţa de a măsura cât de mult suntem iubiţi prin câte cadouri primim sau avem tendinţa de a ne exprima dragostea prin cadouri mai scumpe sau mai multe pe care să le oferim. Indiferent câţi bani chetuim, câte cadouri oferim, dacă sufletul nu primeşte dragoste, niciodată nu vor fi suficiente cadouri pentru a-l face pe cel de lângă noi fericit.
Cadoul pe care fiecare dintre noi îl doreşte de Crăciun este să se simtă iubit, valoros, important pentru celălalt, că contează şi că este dorit. Acest cadou nu îl putem găsi în nici un pachet, oricâte pachete de cadouri am deschide.
CUM PUTEM FACE SĂ OFERIM IUBIREA CADOU DE ACEST CRĂCIUN ?
Pentru ca cel drag nouă să se simtă iubit, valoros, important pentru noi, şi că contează este necesar să facem în special câteva lucruri:
Să înlocuim cadourile cu prezenţa:
Centraţi-vă pe a împărţi timpul şi emoţiile cu cei dragi vouă şi nu pe a a cumpăra cadouri. Dacă nu facem acest lucru, riscul este să facem cumpărărturi zile întregi, să rupem cadourile într-o seară şi să uităm totul a doua sau a treia zi. Ceea ce ne rămâne de fapt şi ceea ce contează sunt amintirile lucrurilor făcute şi a timpului petrecut împreună.
Ca să oferim nu este nevoie să cumpărăm. Cumpărărturile nu sunt soluţia de care noi sau cei dragi nouă au cu adevarat nevoie. Putem oferi ajutor, atenţie, înţelegere, putem oferi aprobare, suport emoţional. Un alt lucru pe care îl putem oferi celor din jurul nostru este să nu îi mai criticăm, să nu mai punem presiune pe ei, să nu mai avem aşteptări mari de la ei care să îi facă să simtă că eşuează la fiecare pas, să îi apreciem pentru ceea ce aduc în viaţa noastră.
Petreceţi timp cu oamenii dragi vouă, faceţi lucruri împreună cu ei şi pentru ei.
Faceţi pregătirile şi organizările de Crăciun împreună cu cei dragi şi nu doar pentru ei.
Să câştigăm timp pentru a-l petrece împreună cu cei dragi:
Luaţi deciazia de a petrece mai mult timp împreună cu cei dragi decât pentru pregătiri.
NU mai încercaţi să faceţi “totul”. Cei care ne iubesc ne vor iubi şi aşa, iar pentru noi va fi un prilej să aflăm asta.
Stabiliţi-vă obiective realiste; nu vă propuneţi foarte multe de făcut, deoarece asta conduce la epuizare, irascibilitate, deprimare, iar asta răpeşte calitatea şi cantitatea timpului pe care îl putem avea împreună cu cei dragi.
Implicaţi-i pe cei dragi astfel încât să aveţi timp în plus împreună. Oamenilor le place să ajute şi să fie implicaţi: se simt importanşi şi utili. Nu fă totul singur; oboseala şi suprasolicitarea ne vor modifica în rău dispoziţia. Cu cât alegem să facem mai puţine, cu atât vom avea mai multă energie pentru lucruriile cu adevarat importante: familie, prieteni.
Fiţi flexibili, nu gândiţi în termeni absoluţi – “Totul sau nimic”, “Alb sau negru”. Nu se poate să fim foarte bine pregătiţi de Crăciun sau deloc, nu suntem cel mai bun sau cel mai prost bucătar, nu suntem cel mai bun părinte sau cel mai rău. De cele mai multe ori lucrurile se petrec pe un continuum şi există între cele două extreme. Şansele de a fi mai satisfacuţi şi mai liniştiţi de Crăciun cresc cu cât suntem mai mult între cele două extreme, adică în zona gri.
CE PUTEM FACE DACĂ NU ÎI AVEM PE CEI DRAGI APROAPE ?
Mulţi dintre noi ne gândim de Sărbatori la realitatea vieţii personale şi mult prea frecvent găsim realităţi precum depărtarea, singurătatea, înstrăinarea, divorţul, moartea unei persoane dragi sau chiar amintiri dureroase din trecutul altor Sărbatori de Crăciun. Ca urmare, ne simţim singuri, ne întristăm şi ne simţim îndureraţi.
- Este firesc să suferim dacă nu suntem împreună cu cei dragi nouă din cauza distanţei. Putem planifica să sărbatorim din nou, atunci când vom fi împreună.
- Dacă este primul an în care un membru drag al familiei nu mai este cu noi, onorează amintirea lui: alege un loc unde să pui fotografiile lui, lumânări, aprinde-le în fiecare zi, permite-ţi, să plângi , să îţi aminteşti, să te vindeci.
- Centrează-te pe prezent şi nu te agăţa de trecut. Viaţa aduce schimbări şi este natural ca aceste schimbări să facă sărbatorile diferite de cum erau ele pentru tine. Schimbă orientarea atenţiei: atunci când ne centrăm atenţia pe noi, pe gândurile noastre şi încercăm să răspundem la multe întrebări fără răspuns, ne deprimăm. În aceste momente este util să observăm că mintea noastră face din nou acest lucru şi să ne orientăm atenţia pe exterior, pe ceea ce vedem, auzim, mirosim, pipăim.
- Nu te aştepta ca Sărbătorile să fie exact aşa cum au fost în cel mai bun an. Nu vor mai fi aşa poate niciodată. Tu nu mai eşti aceeaşi persoană ca anul trecut şi nici cei din jurul tău.
- Reconsideră tradiţia: contrar opiniei populare, în realitate nu există reguli conform cărora trebuie să iţi petreci sărbatorile; dacă vechile tradiţii îţi aduc amintiri triste, construieşte unele noi. Ia iniţiativa şi organizează un Crăciun la tine acasă, invită oameni să vină, dacă ei nu te-au invitat.
- Structureaza-ţi timpul: dacă ştii că sărbătorile sunt un moment dificil pentru tine, planifică-ţi timpul astfel încât să scazi şansele de a te simţi singur.
- Abordează situaţiile şi persoanele cu o atitudine de curiozitate şi nu fă presupuneri: dacă ne gândim că fiecare nouă persoană o să ne rănească, aşa cum a făcut-o ultima persoană care ne-a rănit, riscăm să îndepărtăm oameni care au multe de oferit ca parteneri de viaţă sau ca prieteni.
- Ai grijă de tine: în loc de a planifica pentru “la anu’ ” lăsatul de fumat, sportul sau slăbitul, începe să faci aceste lucruri chiar de acum. Exerciţiul fizic, reducerea consumului de zahăr, grăsimi şi alcool au un efect pozitiv asupra dispoziţiei emotionale şi reduc stările de deprimare.
- Fă nu exerciţiu de compasiune şi înţelegere: nu te mai critica, apreciază-te pentru ceea ce eşti şi acceptă-ţi imperfecţiunile măcar pentru o zi şi vezi cum te simţi.
VĂ DORESC SĂ AVEŢI UN CRĂCIUN LINIŞTIT ŞI CU IUBIRE!!!
Cu drag, Bogdana Bursuc