Deoarece de fiecare dată emoţiile noastre sunt corecte şi reale, unele dintre ele dor.Autoreglarea emoţională înseamnă să fii capabil să schimbi modul în care te simţi.

Autoreglarea emoţiilor este diferită de a nega sau de a evita emoţia. De exemplu, este nesănătos să negi emoţia de durere la pierderea cuiva sau să o transformi într-o emoţie de indiferenţă. Să schimbi modul în care te simţi înseamnă să trăieşti o nouă emoţie, diferită de cea pe care o trăieşti şi în legătură cu care ai decis că nu te conduce nicăieri. Acest lucru se face printr-un set de abilităţi care te ajută să reacţionezi emoţional la ceva diferit; astfel trăieşti o nouă emoţie legată de acelaşi eveniment;

Asumţii de bază ale Autoreglării emoţionale

Următoarele asumpţii au rolul de aţi oferi un sprijin în efortul de management a propiilor emoţii. Poţi reveni la această listă dacă observi că emoţiile/ emoţia ta creşte în intensitate indiferent ce faci şi îţi este greu să o trăieşti (probabil că unele dintre asumpţiile de mai jos au fost încălcate; în acest caz, lista te poate ajuta să stabilizezi trăirea ta emoţională):

 

 1. Emoţiile au un scop. Te ajută să reacţionezi rapid, să te protejezi, să înveţi şi adaugă culoare şi energie vieţii de zi cu zi.

 

 1. Pentru a putea să servească scopurilor pentru care ele au fost create şi puse în viaţa oamenilor, emoţiile trebuie trăite pe deplin şi acceptate.

 

 1. Evitatea emoţiilor are efecte paradoxale: cu cât încerci mai mult să eviţi emoţiile sau să evadezi din ele, cu atât mai intense şi mai imediate (de neoprit) vor deveni.

 

 1. Emoţiile sunt întotdeauna adevărate şi corecte. Ceea ce faci cu ele sau modul în care reacţionezi la ele (cum te gândeşti/ ce gândeşti despre ele/ cum te comporţi datorită lor) este dureros sau disfuncţional.

 

 1. Emoţiile nu sunt valori. Valori sunt gândurile, ideile, principiile. Emoţiile sunt simţuri ca şi pipăitul, gustul, mirosul, văzul. Emoţiile sunt un mod prin care cunoaştem şi experienţiem lumea.

 

 1. Întâi, trebuie să trăieşti emoţia, „să stai în ea”, să accepţi prezenţa ei şi modul în care ea se exprimă, înainte de a trece la o altă emoţie. Întâi trebuie să „fii aici”, pentru ca apoi să „fii acolo”.

 

 1. Emoţiile sunt diferite de acţiuni sau de comportamente. De exemplu, dacă te simţi furios, asta nu înseamnă cu necesitate că vei lovi pe cineva. A avea o emoţie nu înseamnă cu necesitate că ea va conduce la o anumită acţiune sau că trebuie acţionat.

 

 1. Tu eşti diferit/ă de emoţiile tale. Ceea ce simţi este doar un aspect (important) a ceea ce eşti. Identitatea ta, cine eşti tu, nu este acelaşi lucru cu ce simţi, cu emoţiile tale.

 

 1. Când intensitatea emoţiilor este mare (inima bate puternic, respiraţie întretăiată, nod în gât, nod în stomac, gândul că trebuie să faci imediat ceva pentru a schimba ce se întâmplă etc.), emoţiile sunt cel mai puţin în stare să îţi dea un „sfat înţelep” şi util legat de ceea ce este de făcut (cu excepţia situaţiilor în care eşti ameninţat/ă fizic direct de un pericol identificabil).

 

 1. Autoreglarea emoţională necesită exerciţiu şi răbdare. Dacă autoreglarea emoţiilor ar fi fost un lucru uşor, cu siguranţă am fi învăţat şi am fi ştiut cu toţii să îl facem până acum. Ca toate lucrurile importante şi utile, este nevoie de efort şi perseverenţă pentru a obţine efecte durabile.

Instrument de recunoaştere şi descriere a emoţiilor

Numiţi emoţia şi identificaţi modul în care ea se exprimă: unde şi cum o simţi în corpul dvs. (modificarea respiraţiei, a bătăilor inimii, temperatură, transpiraţie, flux sangvin etc.), ce gânduri însoţesc emoţiace anume din mediu a crescut probabilitatea apariţiei emoţiei sau a intensificat-o (context declanşator), comportamentele prin care se exprimă emoţia(ce faceţi), şi ce se întâmplă după aceea (ce consecinţe are emoţia)

Identificaţi emoţia.Numiţi-o

Cum se exprimă emoţia la nivelul corpului

Gânduri despre emoţie

Context declanşator

Comportamente

Ce se întâmplă după

 

Recomandări pentru menţinerea sănătăţii emoţionale

Sănătate emoţională este rezultatul unui set de abilităţi sau competenţe emoţionale dobândite prin învăţare pe parcursul vieţii. Să fii sănătos emoţional înseamnă să fii autonom, să ai abilitatea de a face faţă la situaţiile cotidiene de stres, să recunoşti şi să exprimi emoţiile, să interacţionezi eficient cu ceilalţi, să fii autoeficient.

Pentru optimizarea şi menţinerea sănătăţii tale emoţionale poţi să exersezi şi să acorzi atenţie, în fiecare zi, emoţiilor.

 • Identifică emoţiile în propriile manifestări fiziologice, dispoziţii şi gânduri.
 • Identifică emoţiile prezente la alţi oameni
 • Dă nume emoţiilor şi recunoaşte varietatea trăirilor emoţionale
 • Exprimă-ţi adecvat emoţiile şi nevoile tale generate de emoţii
 • Recunoşte diferenţele individuale în exprimarea aceleiaşi emoţii
 • Recunoaşte diferenţa între emoţiile oamenilor aflaţi în acceaşi situaţie. Dacă emoţiile ar fi detereminate de stimuli externi, atunci toţi oamenii în aceeaşi situaţie, ar avea aceeaşi emoţie.
 • Numeşte cauzele emoţiilor. De exemplu, “Sunt nemulţumit că iubita nu-mi zambeşte când ne întalnim!”, nu reprezintă cauza reală a emoţiei pentru că nu toată lumea este nemulţumită într-o astfel de situaţie. Cauza reală este faptul că persoana şi-ar dori foarte mult ca iubita să-I zâmbească atunci când se întâlnesc, iar acest lucru nu se întâmplă. Numirea adecvată a cauzelor emoţiilor ar fi “Sunt nemulţumit atunci când iubita nu-mi zâmbeşte, pentru că mi-aş dori foarte mult ca ea să-mi zâmbească atunci când ne întalnim!”
 • Acceptă experienţa atât a emoţiilor plăcute, cât şi a celor neplăcute
 • Identifică schimbarea opiniei şi a punctelor de vedere a unei persoane o dată cu schimbarea trăirii emoţionale
 • Identifică rolul emoţiilor în orientarea atenţiei spre diferite acitivităţi sau stimuli
 • Acceptă trecerea de la o emoţie la alta
 • Implică-te în dezvoltarea propriilor emoţii care sunt stenice şi îţi oferă beneficii

© Bogdana Bursuc,

Psiholog clinician, Psihoterpeut Cognitiv-Comportamental.