Beneficiile exercitiului fizic asupra sanatatii fizice sunt bine cunoscute. In ultimii ani, studiile s-au focalizat asupra beneficiilor exercitiului fizic asupra sanatatii emotionale si mentale. Atat tinerii cat si adultii care practica exercitii fizice in mod regulat au o sanatate mentala si emotionala mai buna comparativ cu persoanele inactive, sedentare si „exercitiul fizic reduce simptomele depresiei si anxietatii si imbunatateste dispozitia afectiva” (Organizatia Mondiala a Sanatatii-OMS). In consecinta, OMS recomanda exercitiul fizic ca modalitate de reducere a riscului de depresie sau anxietate.

Statisticile ne arata ca aproximativ 7-12% din populatia adulta are tulburari de tipul depresiei sau de tipul anxietatii care necesita o forma de interventie (medicamentoasa si/sau psihologica). Modificarea stilului de viata si, in mod special, practicarea regulata a exercitiului fizic a devenit o alternativa sau o masura de interventie complementara psihoterapiei si terapiei medicamentoase.

Exercitiul fizic:

  • este o modalitate eficienta de reglare sau control al starilor emotionale negative (depresie, furie, anxietate, ingrijorare);
  • imbunatateste calitatea somnului;
  • reduce starea de tensiune, oboseala si impactul negativ al stresului de zi cu zi.

Implicarea planificata in activitati fizice creste de asemenea, frecventa interactiunilor sociale ceea ce are ca si consecinte intarirea suportului social si cresterea feed-back-urilor pozitive primite. Consecinta acestui lucru este imbunatatirea starii de bine si reducerea starilor de anxietate sau depresie.

Efectul antidepresiv al exercitiului fizic

Exercitiul fizic este o forma de adaptare eficienta pentru multe persoane cu dificultati emotionale (depresie sau anxietate).

Un studiu realizat de o fundatie nonprofit de sanatate mentala (Mind) arata ca:

  • 83% din persoanele cu probleme de sanatate mentala opteaza pentru exercitiu fizic ca o forma de reducere a stresului si control emotional;
  • 2/3 dintre acestia resimt beneficiile exercitiului fizic prin scaderea intensitatii simptomelor depresiei si reducerea stresului si a starilor de anxietate.

Efectul antidepresiv apare mai ales cand:

  • programul de exercitii fizice are o durata mai mare de 9 saptamani si implica mai multe sesiuni pe saptamana;
  • sedinta de exercitii fizice are o durata mai mare de 30 de minute (intre 30 si 60 min.), intensitate moderata si ridicata (exercitii de tip aerob – alergat, inot, mers cu bicicleta) si un numar mai mare de zile pe saptamana (in medie 5 zile pe saptamana).

Beneficiile exercitiului fizic apar in mod special in depresiile usoare si depresiile moderate in intensitate. Exercitiul fizic combinat cu psihoterapia, terapia comportamentala si medicatia produce efecte pozitive pe termen lung.

Unele studii au aratat ca in depresia moderata exercitiul fizic produce efecte similare psihoterapiei sau interventiilor comportamentale (Harvard Medicine University).

Tipuri si frecventa exercitiilor fizice

Ocazional jocurile pe calculator, accesare internet, vizionare TV

2-3 ori pe saptamanaactivitati fizice de timp liber, de recreere (dansul, gradinarit, plimbari in parc), activitati sportive (alergat, tenis, fotbal, fitnes)

5-6 ori pe saptamanaactivitati aerobe planificate, 30 minute minim pe zi (inot, bicicleta, role, ski, gimnastica acvatica)

In fiecare zicresterea activitatilor fizice de zi cu zi: utilizarea scarilor in loc de lift, plimbari, parcarea masinii mai departe de birou.

 

Resurse:
www.mind.org.uk National Association for Mental Health „Mind guide to physical activity”
www.nche.org/2003TheKidsActivityPyramid.pdf Children’s Activity Pyramid